latinica  ћирилица
08/02/2019 |  16:18 ⇒ 16:21 | Autor: SRNA

Trivić: Priprema za praktičnu nastavu u školama

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić rekla je danas da resorno ministarstvo u saradnji sa privrednicima i lokalnim zajednicama priprema uslove za praktičnu nastavu u školama, kao i uslove za uvođenje dualnog obrazovanja.
Piter Dafi i Natalija Trivić - Foto: SRNA
Piter Dafi i Natalija TrivićFoto: SRNA

Tokom sastanka u Banjaluci sa direktorom USAID-a u BiH Piterom Dafijem, Trivićeva je istakla da se sprovodi niz aktivnosti s ciljem unapređenja ishoda učenja kako bi učenici po završetku srednjeg obrazovanja bili spremni za posao za koji su se obrazovali.

- Učenici srednjih stručnih škola od drugog do četvrtog razreda treba da budu dva dana sedmično na nastavi kod privrednika da bi povezali naučeno teoretsko znanje sa praksom. Važno je da poslodavci obezbijede adekvatne programske i bezbjednosne uslove za učenike - pojasnila je Trivićeva.

Ona je naglasila da će se više pažnje posvetiti profesionalnoj orijentaciji učenika u završnim razredima osnovne škole.

- U razgovoru sa psiholizima, ali i roditeljima, treba odrediti za šta učenici pokazuju interesovanje jer treba da rade ono u čemu su najbolji - rekla je Trivićeva.

Iz Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske saopšteno je da je razgovarano i o mogućnostima saradnje na opremanju kabineta modernim učilima /STEM/, te o potrebi modernizacije nastave.

Na sastanku je ukazano i na neophodnost organizovanja obuka za nastavni kadar jer su upravo nastavnici ključni za kvalitet obrazovanja, dodaje se u saopštenju.