latinica  ћирилица
08/02/2019 |  18:40 ⇒ 20:03 | Autor: RTRS

SB UN jednoglasno Prištini: Ukinite takse na proizvode iz Srbije i BiH

Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija jednoglasno je pozvao prištinske vlasti da ukinu nametnute takse na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine. Uz ovaj, jedan od glavnih zaključaka je i smanjenje broja sjednica Savjeta o južnoj srpskoj pokrajini.

Tako će u ovoj godini biti održane još tri, 2020. - dvije. Dan poslije, zbog jednoglasne poruke, srpska diplomatija sinoćnu sjednicu naziva jednom od najuspješnijih.

Uprkos protivljenju zapadnih sila, Savjet bezbjednosti ipak je raspravljao o Kosovu i Metohiji. Dijalog Beograda i Prištine je u krizi, napori da se normalizuje gotovo se i ne vide- stav je šefa UNMIK-a.

"Odsustvo jedinstvenog stava o uslovima za nastavak dijaloga sa Beogradom u Prištini je dostiglo kritičnu tačku", rekao je Zahir Tanin, šef UNMIK-a.

Dok su beogradska i prištinska strana za okruglim stolom razmjenjivale međusobne optužbe za obustavljanje dijaloga, ambasadori su uglavnom pozivali na smirenost, nastavak pregovora i ukidanje bilo kakvih barijera.

"Јednostrana odluka Prištine da poveća takse na robu iz Srbije za čak 100 odsto, suprotno evropskom Centralnom slobodnom sporazumu o trgovini CEFTA prvenstveno predstavlja politički motivisanu odluku kojom je nanesena nepovratna šteta", naglasio je Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova Srbije.

Ambasadorka samoproglašenog Kosova u SAD Vljora Čitaku rekla je da ne razumije zbog čega se sastaju treći put u četiri mjeseca.

"U svijetu postoje stvarni problemi, stvarni ljudi koji trebaju vašu pomoć. Neprihvatljivo je da se ova dvorana pretvara u šaradu od strane našeg sjevernog susjeda", dodala je ona.

Kako to obično biva, dan poslije iz Beograda i Prištine stižu reagovanja. Predsjednik, Aleksandar Vučić poručuje da ne razumije šta Priština želi od Beograda i svijeta.

"Јa mislim samo da je logično pitanje ambasadora Nebenzija, dakle ruskog amasadora, potpuno logično pitanje. Ako je šarada sjednica Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija , a što onda dolaziš tu, štaćeš onda tu?", zapitao se Vučić.

Јednoglasan poziv Savjeta bezbjednosti Prištini za momentalno ukidanje taksi, srpska diplomatija ocjenjuje kao najveću pobjedu, pa sinoćnu sjednicu naziva jednom od najpozitivnijih. S druge strane, šef diplomatije samoproglašenog Kosova, Bedžet Pacoli pita se: Kada gledam zamjenika balkanskog koljača Slobodana Miloševića, danas ministra Srbije Ivicu Dačića, kako iscrpno govori, a da pritom ne pocrveni, pred uglednim diplomatama zemalja koje imaju predstavnike u Savjetu bezbednosti UN, pokrećem pitanje da li demokratizacija globalnih institucija uključuje davanje prostora ličnostima sa kriminalnom i šovinističkom prošlošću, kao što je Dačić.

Na ovakve uvrede iz Beograda osuda. Za Socijalističku partiju Srbije, čiji je Dačić predsjednik, Pacolijeve riječi odraz su diplomatske slabosti. Zbog retorike prisutne u južnoj srpskoj pokrajini zabrinut je i komandant KFOR-a, koji prištinske zvaničnike upozorava da jedna rečenica može biti iskra za veće probleme.