latinica  ћирилица
08/02/2019 |  22:44 | Autor: B92

Maduro odbio pomoć: Ukrali ste naše pare, a sada nam šaljete toalet-papir

Kamioni koji prevoze humanitarnu pomoć i dalje čekaju dozvolu venecuelanskog predsjednika Nikolasa Madura da uđu u tu zemlju iz Kolumbije.

Maduro je danas odbio pomoć i naredio vojnicima da spriječe kamione da pređu most između Kolumbije i Venecuele, rekavši da humanitarna kriza ne postoji u Venecueli.

Predsjednik Venecuele je kazao da humanitarna pomoć koju sponzorišu SAD, a koja se doprema do kolumbijskog pograničnog grada Kukute, "treba da se raspodijeli siromašnim kolumbijskim građanima tamo", prenosi Rojters.

On je naveo da neće dozvoliti da se pravi "jeftin šou" sa humanitarnom pomoći da bi se "opravdao državni prevrat".

"Ako želite da pomognete, oslobodite novac koji ste blokirali našoj zemlji. Ukrali su novac, a sada nam nude toalet-papir", rekao je Maduro na konfenrenciji za novinare, prenosi agencija.

Američki Stejt department, koji je obezbijedio pomoć, pozvao je venecuelanske bezbjednosne snage da dozvole da potrepštine uđu u zemlju.

Portparol generalnog sekretara UN izjavio je u četvrtak da "humanitarna pomoć nikad ne bi trebalo da bude korištena kao politički pion" i da bi njena isporuka trebalo da bude sprovedena "po principima humanosti, neutralnosti, nepristrasnosti i nezavisnosti", prenosi Glas Amerike.

Prvi kamioni humanitarne pomoći za Venecuelu stigli su juče u kolumbijski pogranični grad Kukutu.

Riječ je o dva kontejnera od 50 tona i najmanje šest kamiona koji su stigli na taj punkt, gdje će zvaničnici pričekati na dalje instrukcije u vezi sa distribucijom hrane i lijekova.