latinica  ћирилица
09/02/2019 |  15:24 | Autor: SRNA

Јokić oborio rekord Čembrlejna star 52 godine

Srpski košarkaš Nikola Јokić srušio je rekord legende NBA lige Vilta Čembrlejna, star 52 godine, po broju tripl-dabl utakmica do Ol star nastupa u najjačoj košarkaškoj ligi na svijetu.
Nikola Јokić - Foto: Twitter
Nikola ЈokićFoto: Twitter

Čebrlejn je imao devet tripl-dabl utakmica do Ol star meča, a Јokić ih ima 11, prenose beogradski mediji.

Јokić je noćas u porazu svog tima "Denver Nagetsa" u gostima od "Filadelfije" postigao 11. tripl-dabl u sezoni sa 27 poena i po 10 skokova i asistencija, uz tri ukradene lopte.

Ovo je Јokićev 27. tripl-dabl u karijeri, a na listi centara koji su ostvarili dvocifreni učinak na utakmici po broju koševa, skokova i asistencija ispred njega je samo Čembrlejn sa 78.

Јokić se nalazi na šestom mjestu u trci za najkorisnijeg igrača NBA lige. Prvi na listi je Јanis Adetokumbo, a slijede DŽejms Harden, Pol DŽordž, Stef Kari i DŽoel Embid.

Srpski centar iza sebe je ostavio Kevina Durenta, Lebrona DŽejmsa, Kavaija Lenarda, Kajrija Irvinga, Entonija Dejvisa i druge NBA zvijezde.

Priznanje za najkorisnijeg igrača godine u NBA ligi - MVP, najvažnija je individualna nagrada u košarci, a njemački košarkaš Dirk Novicki jedini je igrač van američkog kontinenta koji ga je osvojio.

Što se tiče srpskih košarkaša, najbliži je bio Predrag Stojaković, koji je 2004. godine završio četvrti u MVP trci i izglasan je u drugu idealnu petorku lige.

Јokić ove sezone prosječno bilježi 20,4 poena, 10,5 skokova i 7,7 asistencija.

U posljednjih pet odigranih utakmica Јokiću je nedostajao samo jedan skok da zabilježi četiri tripl-dabl učinka.