latinica  ћирилица
09/02/2019 |  18:49 ⇒ 18:50 | Autor: SRNA

Baždnikin: Zapad nastavlja rusofobičnu kampanju u Makedoniji

Ruski ambasador u Skoplju Sergej Baždnikin izjavio je da zapadne države "nastavljaju rusofobičnu kampanju" u Makedoniji i poručio da Moskva smatra da bi o pitanju promjene imena Makedonije trebalo razgovarati u Savjetu bezbjednosti UN.
Sjeverna Makedonija i NATO (foto: ilustracija) - Foto: RTRS
Sjeverna Makedonija i NATO (foto: ilustracija)Foto: RTRS

"Pojedine zapadne zemlje, prevođene SAD, zaista jačaju antirusko osećanje širom svijeta pokušavajući da u svoju propagandnu orbitu uvuku što je više zemalja moguće, uključujući i stavljanjem posebnog naglaska na zloglasnu `atlanstku solidarnost", rekao je Bazdnikin za TASS.

On je istakao da pristupanje Makedonije NATO-u, uz ratobornu retoriku članica Alijanse, ne izgledaju obećavajuće.

"Dobro je poznat stav Rusije prema širenju NATO, uključujući i Balkan. Uprkos svim uvjeravanjima da taj proces nije usmjeren proti Moskve, djela govore potpuno suprotno i vojna infrastruktura Alijanse vrlo se brzo približava našim granicama", rekao je Baždnikin.

On je podsjetio da NATO i zvanično Rusiju smatra glavnim neprijateljem.

Baždnikin je naglasio da je Skoplje u više navrata uvjeravalo Rusiju da težnje Makedonije za članstvo u NATO nemaju antirusko značenje.

"Nemamo osnova za sumnju u iskrenost naših makedonskih kolega. Problem je to što kada uđu u članstvo Alijanse moraće da donesu odluke koje nisu u skladu sa nacionalnim interesima već prema principima `atlantske solidarnosti` što znači da gube svoju slobodu djelovanja", dodaje Baždnikin.

Svih 29 članica NATO potpisale su 6. februara u Briselu Pristupni protokol za učlanjenje Makedonije u Alijansu.