latinica  ћирилица
09/02/2019 |  19:36 ⇒ 22:56 | Autor: RTRS

Hoće li se SDP priključiti vlasti na bh. i federalnom nivou?

Predsjednici SNSD-a i HDZ BiH Milorad Dodik i Dragan Čović, te stranačke delegacije razgovaraće sutra u Mostaru o aktuelnim političkim temama u koje spada i konstituisanje vlasti na bh. nivou.

U Sarajevu, adekvatnog sagovornika još nemaju. Naime, cjelodnevne odvojene sjednice glavnih odbora SDA i SDP-a još nisu rezultirale najavljenom konačnom odlukom – hoće li se SDP priključiti vlasti na bh. i federalnom nivou.

Nakon što je rukovodstvo SDP-a već pravilo salto mortale, odbijalo ispruženu ruku SDA i lidera Bakira Izetbegovića, pa pod pritiskom članstva iz kantonalnih odbora, gazilo vlastite stavove, okupili su se za jednim stolom.

No, sa dva različita koncepta - oštro polarizovani. Zagovornike učešća SDP-a u vlasti na bh. i entitetskom nivou predvodi "crvena" Tuzla, u kojoj je SDP apsolutni pobjednik izbora.

Na drugoj strani, sarajevski partijski podmladak predvođen Sašom Magazinovićem. Zauzeli su tek petu poziciju u konačnom izbornom skoru, na ipak su dio kantonalne vlasti.

U entitetsku i bh. ne žele. A predsjednik Nermin Nikšić, između dva suprotstavljena tabora, pokušava da balansira. Uoči sjednice Glavnog odbora gasio je požar.

- Danas nije pitanje ko će pobijediti unutar SDP-a niti će biti pobjednika niti poraženih – danas nije pitanje da li su to nekakvi mladi ili stari kadrovi danas nije pitanje je li to tuzlanska ili sarajevska organizacija, danas je pitanje kakve će odluke donijeti SDP, kaže Nikšić.

Za više od osam časova burne rasprave, nije donio nikakvu! Sjednica još traje. A na njoj je ipak bilo pitanje – hoće li pobijediti tuzlanska ili sarajevska organizacija.

U prvom poluvremenu pobijedila je sarajevska. Izjašnjavanje o povjerenju rukovodstvu Glavnog odbora predvođenog Sašom Magazinovićem nije ni uvršteno u dnevni red. ZA je glasalo samo 18 od više od 100 članova Glavnog odbora.

No onda je, kako saznajemo, smjenu Magazinovića, stranačkog generalnog sekretara Irfana Čengića i političkog direktora Damira Mašića zatražio i bivši SDP-ov predsjednik Zlatko Lagumdžija.

Tako raspolućeno članstvo ulazi u burnu noć sa tendencijom da će ponovo reći NE koaliranju sa SDA!

Na drugoj strani, ta partija koja je za tri postizborna mjeseca, prikupila impozantan broj pojedinačnih i grupnih odbijenica, bošnjačkih samoproklamovanih građanskih ili "lijevih" partija, sada ruku pruža svima.

I oni su satima zasjedali. I čekali signale iz SDP-a. A onda ipak saopštili svoje zaključke.

Ishod maratonske sjednice Glavnog odbora SDP-a praktično će odrediti sudbinu federalne vlasti i bošnjačku komponentu na bh. nivou.

Lider DF-a Željko Komšić, koji je poput Nikšića odbijao pa zanavljao mogućnost ulaska u bh. vlast, u posljednjim izjavama tvrdio je da će slijediti upravo odluku SDP-a.

I dok se koplja u bh. bloku lome, Savez za bolju budućnost i Fahrudin Radončić mudro ćute! Da li će oni odgovoriti na SDA-ovu već utrnulu pruženu ruku!?