latinica  ћирилица
10/02/2019 |  18:38 ⇒ 20:17 | Autor: RTRS

Ubijen policajac u Sarajevu - osumnjičen Edin Gačić

Združene snage Federalne uprave policije i kantonalnih MUP-ova i dalje intenzivno tragaju za odbjeglim Edinom Gačićem, osumnjičenim da je sinoć u Suhodolu kod Tarčina ubio policajca na dužnosti – Mahira Begića, a prije sedam dana u naselju Podorašac kod Konjica lokalnog trgovca Suada Sultanića.

Stanovništvo tog područja u strahu. Iz policije poziv građanima da konkretne informacije o lokaciji ubice prijave – i uvjeravanje da će adekvatno biti obezbijeđeni svi sadržaji Evropskog omladinskog olimpijskog festivala, koji večeras počinje u Sarajevu i Istočnom Sarajevu.

Na kapiji objekta, kojeg federalni MUP koristi za obuku svojih kadrova, gdje je sinoć oko 18,30 časova mučki ubijen policajac Mahir Begić, danas njegove kolege sa dugim cijevima. Desetine drugih, tragaju za odbjeglim višestrukim ubicom. Uviđaj je trajao cijelo prijepodne. Pronađene su čahure i drugi tragovi, ali ne i, vještačenjem osumnjičeni, počinilac. 

- Tužilaštvo Kantona Sarajevo otvorilo je istragu protiv Edina Gačića, jer postoji osnov sumnje da je počinio teško ubistvo policajca odnosno pripadnika FUP-a - izjavila je portparolka Tužilaštva Azra Bavčić.

O ubijenom četrdesetšestogodišnjem policajcu Begiću iz obližnjeg zaseoka Lokve, rodbina i poznanici imaju samo riječi hvale. Sa višestrukim povredama u predjelu glave i grudnog koša iz vatrenog oružja i iz neposredne blizine, pronašao ga je kolega - policajac, kada je stigao da ga zamijeni na straži. Nedostajao je Begićev službeni pištolj i pripadajuća municija. Helekopteri, dronovi, termovizijske kamere...od sinoć su uključeni u potragu. “Češlja” se mnogo širi lokalitet od mjesta ubistva. 

- Helikopter FUP-a,stavljen je na raspolaganje i helikopter MUP-a Republike Srpske. Stavile su nam se na raspolaganje i 
određene institucije koje posjeduju odgovarajuće letjelice - istakao je Komesar Policije Kantona Sarajevo Mevludin Halilović.

Uprava kantonalne policije raspisala je i objavila potragu za odbjeglim ubicom, uz njegov opis i kontakt telefone za prijavu informacija. Mnogo je onih lažnih, za koje vrijeme nikako nije, a i takve se provjeravaju. Stoga iz policije, koja se još ni oporavila nije od oktobarskog ubistva Adisa Šehovića i Davora Vuinovića, građane mole za ozbiljnu saradnju, a iz kantonalne vlade najavljuju novčanu nagradu koja će uzrokovati hapšenje Gačića. I operativni štab Vlade u stalnom je zasjedanju a svi policijski potencijali "u pogonu". 

- Da se posebna pažnja obrati na pojedine lokacije, škole, vrtiće, i sva ona mjesta koja trebamo mi kao Ministarstvo i Vlada "zadužiti" - naveo je ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica.

Stoga, a i zbog predstojećeg Eofa, poziv iz Sarajeva odaslat je policajcima iz drugih kantona kao mjera pojačane bezbjednosti.

- Vrlo važan međunarodni događaj. On je već obezbijeđen u skladu sa najvišim bezbjednosnim standardima. Ovo što se dogodilo na području Kantona Sarajevo jeste ubistvo i to svirepo, od sinoć zahtijeva dodatne kapacitete - istakao je premijer Kantona Sarajeva Edin Forto.

I dok cijela bh. javnost sa strahom prati nastavak potrage, na društvenim mrežama pojavio se desetominutni snimak čiji je autor upravo odbjegli ubica. U njemu najavljuje kako ga za dva mjeseca "tu više neće biti". Starijoj poznanici, kako u snimku navodi, došao je da popravi veš mašinu. 

- Ovo je žena koja me je hranila kada sam izašao iz zatvora. Pošto ja odoh za dva mjeseca ako Bog da koliko ti mogu pomoći dok sam blizu ovdje - rekao je on.

Zločinački put Edin Gačić, započeo je još u ratu. Tek punoljetan, bio je pripadnik zloglasnog odreda El mudžahedin. Na vojno-povjerljivom spisku iz februara 1996. godine, njegovo ime pod brojem 687. I poslije rata živio je u Bočinji sa mudžahedinima. Nekoliko mjeseci kasnije ubio je ratnog saborca iz odreda – Ismeta Gunića. Zbog toga osuđen na osim godina zatvora. Na "slobodnom vikendu" 2002. godine u Zenici je likvidirao vlastitu majku, pa presuđen na jedinstvenu kaznu od 20 godina zatvora. Nakon dvije trećine kazne u Zeničkom, pa potom Bihaćkom zatvoru monstrum je 2017. godine pušten na slobodu. S njim je, tvrde iz bihaćkog zatvora, odaslato i cirkularno pismo kako se radi o vjerskom fanatiku s poremećajem ličnosti kakvom je neophodno psihijatrijsko liječenje. I tu je očito, sve do slučaja Podoranjac, prestala "briga" o monstrumu – koji je trenutno najtraženiji bjegunac u regiji.