latinica  ћирилица
10/02/2019 |  19:08 ⇒ 20:18 | Autor: RTRS

Spasiti ljudski život - pravi podvig

Spasiti ljudski život pravi je podvig. Pregovarački tim Policijske uprave Istočno Sarajevo uspio je nedavno da iz jedne krizne situacije ostavri još jednu pobjedu i odgovori radnika M:tel-a da izvrši samozapaljenje.

 Zaprimivši poziv radnika M:tel-a policija je ubrzo izašla na lice mjesta. Nakon samo nekoliko minuta u akciju je uključen i poseban pregovarački tim. Osoba se zaključala u prostoriju koju je predhodno polila benzinom, a zapaljivu tečnost je posula i po sebi. Brzom provjerom podataka došlo se do informacija, pa su pregovori otpočeli. Nakon nekoliko časova i ispunjavanja uslova koji su traženi radnik se predao policiji. 

- Bilo je par situacija u kojima je lice pokazivalo znakove ljutnje. Nije se očekivalo da bi mogao da se preda, nego da izvrši samozapaljenje. Pokušali smo svo vrijeme da čovjeka smirimo da obavimo sa njim normalan razgovor i da ga uvedemo u normalan tok da se smire tenzije što smo na kraju i uspjeli - rekla je kriminalistički inspektor Policijske stanice Istočna Ilidža Sanja Vukajlović.

Јedan od posrednika bila je i mlada inspektorica Mirjana Dugandžić koja je samo godinu dana član pregovaračkog tima. Ovo joj je bila prva intervencija pa je vatreno krštenje za nju prošlo i više nego uspješno. 

- Svakako kada se lice stavi pod kontrolu da nam je to veliko olakšanje. Međutim dok se situacija dešava mi smo svi u velikom grču, pod tenzijom, jer jedna pogrešna riječ može da lice navede da uradi ono što mi ne želimo. Zbog toga se trudimo biti smireni i pribrani, jer je to svrha naše obuke i bila - istakla je kriminalistički inspektor PU Istočno Sarajevo Mirajan Dugandžić.

Pregovarački tim pri MUP-u Srpske je formiran 2011. godine i trenutno broji 25 članova koji su prošli više faza obuke. U policijskoj upravi u Istočnom Sarajevu rade tri pregovarača koji su do sada imali četiri intervencije koje su sve uspješno izvršene.

- Pnačaj policijski pregovarača je ogroman, jer to su ljudi koji su prošli više obuka gdje se tačno zna ko i šta radi i u kojoj situaciji. Sam način postupanja i uvođenja taktike je veoma bitan i samim formiranjem pregovaračkih timova dignuto je na jedan veći nivo oko sasmog postupanja i realizacije što ide u prilog tome da smo do sada imali svaku uspješnu riješenu kriznu situacij - naglasio je komandir policijske stanice Istočno Novo Sarajevo Radomir Cerovina.

Za ove ljude posao nije nimalo lak ali ga rade profesionalno i odgovorno jer ništa ne prepuštaju slučaju a cilj im je samo jedan- spasiti ljudski život.