latinica  ћирилица
10/02/2019 |  19:38 ⇒ 20:15 | Autor: SRNA

Građani Ženeve podržali novi zakon o sekularizmu

Građani švajcarskog kantona Ženeva podržali su na današnjem referendumu novi zakon o sekularizmu, kojim će, između ostalog, zvaničnicima i državnim službenicima biti zabranjeno da na vidnom mjestu nose vjerske simbole.
Švajcarska (ilustracija) -
Švajcarska (ilustracija)

Prema konačnim rezultatima glasanja, 55 odsto glasača podržalo je novi zakon uprkos upozorenjima da bi mogao dovesti do diskriminacije posebno protiv muslimanki.

Kanton Ženeva vijekovima je bio u središtu vjerske slobode i tolerancije, a novi zakon zamijeniće postojeći koji se donesen 1907. godine.

Pristalice nove mjere smatraju da će novi zakon pojasniti postojeće principe u Ustavu za zaštitu vjerskih sloboda vjernika i ateista.

Kritičari tvrde da će zakon imati opresivan i diskriminatorski uticaj i osuđuju novu regulatvu kao islamofobičnu, jer će se na meti naći muslimanke koje nose hidžabe.

Prosvjetnim radnicima u Ženevi već je zabranjeno da nose vjerske simbole na vidnim mjestima, uključujući hidžab. Novi tekst proširiće zabranu na izabrane zvaničnike i bilo koje lokalne ili kantonalne službenike u kontaktu sa javnosti.

Dvije žalbe su podnesene protiv novog zakona i mogle bi blokirati usvajanje regulative, uprkos rezultatima današnjeg glasanja.

Јednu od žalbi podnijela je Evangelistička mreža Ženeve i to protiv odredbe kojom se zabranjuju javna vjerska okupljanja.

Drugu žalbu podnijela je stranka Zelenih i to protiv zabrane da izabrani zvaničnici i bilo koje lokalni ili kantonalni službenici javnosti nose vjerske simbole.