latinica  ћирилица
11/02/2019 |  13:12 ⇒ 13:56 | Autor: SRNA

Ustavni sud BiH: Uvažena apelacija da se Čivčiću isplati više od 85.000 KM

Ustavni sud BiH uvažio je apelaciju Petra Čivčića, pravosnažno oslobođenog optužbi za zločine počinjene na Korićanskim stijenama, izjavljenu na presudu Suda BiH kojom mu je određena naknada na ime nematerijalne štete, te je predmet vraćen na ponovno odlučivanje.
Ustavni sud BiH - Foto: RTRS
Ustavni sud BiHFoto: RTRS

Sud BiH dosudio je Čivčiću, s obzirom na to da je oslobođen krivice za ratni zločin, iznos od 85.000 KM na ime nematerijalne štete jer je iz provedenih dokaza nesporno utvrđeno da je u pritvoru proveo 1.036 dana, prenosi Birn.

Čivčićevu žalbu da mu se dosudi veći iznos odbilo je Reviziono vijeće Suda, nakon čega je uslijedila apelacija Ustavnom sudu, koji ju je uvažio, te ukinuo odluku o naknadi štete zbog povrede prava na pravično suđenje i Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i sloboda.

"Predmet se vraća Sudu BiH, koji je dužan po hitnom postupku da donese novu odluku", naveli su u Ustavnom sudu.

Advokat Savan Zec, koji zastupa Čivčića, za Birn je rekao da je predmet vraćen na ponovno odlučivanje i da bi odluka trebala biti donesena do aprila, odnosno u periodu od tri mjeseca, za koji je Ustavni sud obavezao Sud BiH za njeno donošenje.

"Za dvije godine i 10 mjeseci, koliko je proveo u pritvoru, dosuđen mu je iznos od 85.000 KM. Kada se to prevede matematički, to bi bilo 82 marke po danu. Smatramo da bi bilo pošteno da taj iznos bude veći, jer kada se daje državi, onda je to 100 KM po danu, a kada je obratno, iznos je manji", naglasio je Zec.

U apelaciji je, između ostalog, navedeno kako je presudom Suda BiH povrijeđeno pravo na pravično suđenje zbog proizvoljne ocjene provedenih dokaza, posebno što niži sudovi nisu dovoljno cijenili nalaz i mišljenje vještaka medicinske struke da je "apelantu zdravlje trajno i nepovratno oštećeno, sa izuzetno opasnim posljedicama po budućnost".

Ranije je od Suda BiH Čivčić tražio 250.000 KM odštete zbog neosnovanog lišenja slobode, ali mu je dosuđeno 85.000 KM.

Reviziono vijeće je kasnije ovaj dio presude potvrdilo, ali je uvažilo žalbu tužene i odbilo Čivčićev zahtjev da mu se isplati naknada za materijalnu štetu od 7.356 KM koja se odnosi na troškove posjete njegove supruge i sina dok je bio u pritvoru.

Čivčića je Sud BiH u septembru 2013. pravomoćno oslobodio optužbe da je u augustu 1992. godine, u svojstvu policajca Interventnog voda Stanice javne bezbjednosti Prijedor, učestvovao u ubistvima oko 200 osoba na Korićanskim stijenama.