latinica  ћирилица
11/02/2019 |  14:48 ⇒ 16:02 | Autor: SRNA

Odbrana priložila dodatne dokaze na suđenju Veselijevoj

U nastavku suđenja Sakibu Haliloviću i Elfeti Veseli, optuženima za ubistvo dvanaestogodišnjeg dječaka Slobodana Stojanovića 1992. godine, odbrana optuženih priložila je danas dodatna tri dokaza, na koja je Tužilaštvo uložilo prigovor relevantnosti.
Suđenje Elfeti Veseli - Foto: RTRS
Suđenje Elfeti VeseliFoto: RTRS

Halilovićev branilac, advokat Lejla Čović, priložila je jedan materijalni dokaz - izvod iz vojnog kartona svjedoka Tužilaštva Fahrudina Demirovića, iz kojeg se, kako je rekla, vidi da on nije bio u istoj jedinici kao optuženi Halilović.

Čovićeva je u ime branioca Veselijeve Mirne Delalić, koja ni danas nije prisustvovala statusnoj konferenciji, Sudu priložila dva materijalna dokaza koji dokazuju da je brat Veselijeve poginuo u saobraćajnoj nesereći u Milanu i  da nije ubijen u ratu, kako je to tvrdio svjedok Tužilaštva Mustafa Tučić.

Ona je Sudskom vijeću prenijela i poruku Delalićeve da nije uspjela da stupi u kontakt sa dodatnim svjedocima i dogovori termin za njihovo svjedočenje, nakon čega je predsjedavajući sudija Darko Samardžić konstatovao da je današnjim ulaganjem materijalnih dokaza završen dokazni postupak u ovom predmetu.

Tužilac Miroslav Јanjić rekao je da mu za pripremu završne riječi treba oko 15 dana tako da je naredno ročište zakazano za 8. mart u 9.00 časova.

Tužilaštvo BiH tereti Elfetu Veseli da je, kao pripadnik Diverzantskog voda Komande združenih jedinica Liplje, Kamenica takozvane Armije BiH, u drugoj polovini jula ili prvoj polovini avgusta 1992. godine ubila dvanaestogodišnjeg Slobodana Stojanovića u naselju Bajrići - Novo Selo na području Kamenice.

Prema optužnici, ona je na najsvirepiji način ubila dječaka tako što mu je, dok je bio na biciklu, prišla sa leđa i zaklala ga nožem.

U optužnici je navedeno da je Sakib Halilović, koji je bio komandant Diverzantskog voda znao da je njegova podređena počinila ovo krivično djelo, ali nije preduzeo neophodne mjere da bude kažnjena.