latinica  ћирилица
11/02/2019 |  14:56 ⇒ 19:55 | Autor: SRNA

Korito rijeke Јošavke biće sanirano, Vlada Srpske izdvaja 300.000 KM

Vlada Republike Srpske finansijski će pomoći realizaciju projekta sanacije korita rijeke Јošavke u opštini Јezero, čija je vrijednost oko 600.000 maraka, istaknuto je danas na sastanku premijera Srpske Radovana Viškovića i načelnice ove lokalne zajednice Snežane Ružičić.

Višković je rekao da bi Vlada Republike Srpske trebalo da izdvoji 300.000 KM za realizaciju navedenog projekta, koji sufinansira UNDP.

- Ova opština pretrpjela je štetu u nedavnim poplavama. Na svu sreću, u Republici Srpskoj nije bilo velikih problema - rekao je Višković novinarima u Јezeru.

On je naglasio da će u Јezeru biti realizovan projekat izgradnje mosta preko rijeke Plive, za šta će Vlada Srpske izdvojiti više od 600.000 KM.

- Sanacijom korita rijeke Јošavke spriječićemo poplave. Poplave su počele nakon izgradnje hidroelektrane Јajce, a intenzivne razgovore vodiće predstavnici Vlade sa rukovodstvom ove hidroelektrane da bi problem, uz sanaciju korita, bio riješen - dodao je Višković.

Ružičićeva je navela da se opština Јezero nekoliko decenija suočava sa poplavama koje uzrokuje rijeka Јošavka.

- Uz podršku Vlade Republike Srpske i Fonda solidarnosti rješavaćemo probleme sa kojima se suočavamo. Kada završimo imovinsko-pravne odnose vjerujem da ćemo početi sanaciju korita rijeke Јošavke, jer je projektna dokumentacija završena - rekla je Ružičićeva i napomenula da još nije izvršena procjena štete pričinjene u posljednjim poplavama.

Ona je podsjetila da će projekat sanacije sufinansirati UNDP.

- Na sastanku sa premijerom razgovarali smo i o realizaciji infrastukturnih projekata važnih za našu opštinu. Uz podršku vlada Srpske i Srbije finalizovali smo izgradnju školske sportske sale, za šta je izdvojeno 200.000 evra, a izabran je izvođač radova za izgradnju mosta na rijeci Plivi - rekla je Ružičićeva, koja je izrazila nadu da će priliv u budžetu opštine Јezero biti viši.

Višković je, nakon sastanka sa rukovodstvom opštine Јezero, posjetio Zoranu Vujić - majku petoro djece koja živi u alternativnom smještaju koji je bio poplavljen i domaćinstva koja plavi rijeka Јošavka.

Premijer Srpske je rekao da će Vlada pomoći majci petoro djece u stambenom zbrinjavanju, ali i domaćinstvima u sanaciji štete nastale od poplava.

- Vlada Srpske pomoći će u rješavanju stambenog problema samohrane majke. Postoji mogućnost da joj adaptiramo očevu kuću ili podignemo montažnu kuću da bi sa djecom imala kvalitetne uslove za život - rekao je Višković.

Mumin Keljajić, čije domaćinstvo je bilo poplavljeno, izrazio je zadovoljstvo što će biti riješen problem sa rijekom Јošavkom, kako područje opštine Јezero više ne bi bilo plavljeno.

Premijer Srpske posjetio je i porodice Duška Ružičića i Radmile Tomić, čija su domaćinstva bila poplavljena.

Višković je u Јezeru posjetio i dva privatna privredna subjekta koji su izvozno orijentisana "Gro lajn" i pilanu "Šavija".