latinica  ћирилица
11/02/2019 |  15:29 ⇒ 16:01 | Autor: SRNA

Pantić: Film o Stepincu treba da alarmira javnost u Srpskoj

Film o kontroverznom hrvatskom biskupu Alojziju Stepincu, prikazan na programu Hrvatske televizije, predstavlja pokušaj falsifikovanja istorije i trebalo bi da alarmira cjelokupnu javnost u Republici Srpskoj, istoričare, arhivare i političare, rekao je predsjednik Udruženja potomaka žrtava ustaškog zločina "7. februar 1942. godine" Nebojša Pantić.

Pantić je rekao Srni da je ovaj film običan pamflet, te pokušaj Hrvatske da falsifikovanjem istorije, dokumenata i tendencioznim izjavama u javnosti o Stepincu, koji je bio saučesnik zločina, bude stvorena slika o njemu kao o svecu.

- Film ostavlja gorak utisak na sve potomke žrtava ustaškog zločina - rekao je Pantić.

On je naveo da najnovije prikazivanje ovog filma predstavlja pokušaj oslobađanja Stepinca odgovornosti od učestvovanja u zločinu tokom Drugog svjetskog rata.

Dokumentarno-igrani film "Alojzije Viktor Stepinac", u produkciji Hrvatske radio-televizije, pretpremijerno je prikazan u Nadbiskupsko-pastoralnom institutu na Kaptolu, a premijerno je prikazan sinoć na Prvom programu ove televizije.

Udruženje "7. februar 1942. godine" formirano je nedavno u Banjaluci, a baviće se prikupljanjem dokumentacije o ustaškom zločinu nad Srbima u selima Drakulić, Šargovac i rudniku Rekovac u Drugom svjetskom ratu sa ciljem da bude napravljen dokumentarno-muzejski prostor.

Ustaše su u rano jutro 7. februara 1942. godine izvršile pokolj Srba u banjalučkim selima Drakulić, Motike, Šargovac i rudniku Rakovac, a, prema do sada prikupljenim zvaničnim podacima, ubijeno je najmanje 2.300 ljudi, među kojima 551 dijete.

Ustaše su ubijale Srbe bez ijednog ispaljenog metka - sjekirama i noževima pod komandom Јosipa Mišlova i petrićevačkog župnika fra Vjekoslava Filipovića iz garde Ante Pavelića takozvanog "Tjelesnog zdruga".

Prvi spomenik žrtvama ovog pokolja podignut je 1965. godine, a od 1991. godine svake prve nedjelje prije godišnjice stradanja bude služen parastos u Drakuliću.