latinica  ћирилица
11/02/2019 |  16:26 | Autor: SRNA

CIK dodijelio još pet mandata za Dom naroda FBiH

Centralna izborna komisija danas je dodijelila pet mandata delegatima u Domu narodu Parlamenta Federacije BiH, i to jednog iz reda Bošnjaka, dva iz reda ostalih, te dva od pet iz reda Srba.
CIK BiH - Foto: RTRS
CIK BiHFoto: RTRS

Mandati u Dom naroda Parlamenta FBiH iz reda Srba dodijeljeni su Velemiru Tanoviću /Bosansko-podrinjski kanton/ i Dragu Puzigaći /Livanjski kanton/.

Iz reda bošnjačkog naroda mandat je dodijeljen Senadu Čelji /Bosansko-podrinjski kanton/, a iz reda ostalih Sejadu Tatarinu /Bosansko-podrinjski kanton/ i Aneru Žuljeviću /Hercegovačko-neretvanski kanton/.

Nakon primjene člana 10.16 Izbornog zakona BiH, Klub Srba u Domu naroda Parlamenta FBiH brojaće 14 delegata od propisanih 17, saopšteno je iz CIK-a.

CIK će u narednom periodu posebnim aktom propisati popunu Doma naroda Parlamenta FBiH za situacije kada određeni klub konstitutivnih naroda ili klub ostalih nije moguće popuniti i nakon drugog kruga raspodjele mandata.

Centralna izborna komisija BiH će u četvrtak, 14. februara, bilo djelimično ili u cijelosti, u zavisnosti od pravosnažnosti današnjih odluka, potvrditi rezultate posrednih izbora za Dom naroda Parlamenta FBiH.

Danom objave rezultata u Službenom glasniku BiH stiču se uslovi za konstituisanje Doma naroda Parlamenta FBiH.