latinica  ћирилица
11/02/2019 |  16:51 | Autor: SRNA

Postupak protiv Salihovića prenesen na sarajevski Opštinski sud

Sud BiH donio je rješenje kojim se postupak protiv nekadašnjeg glavnog tužioca Tužilaštva BiH Gorana Salihovića, optuženog za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, prenosi na sarajevski Opštinski sud, potvrdio je advokat Rifat Konjić.
Goran Salihović - Foto: RTRS
Goran SalihovićFoto: RTRS

On je rekao da se predmet prenosi sarajevskom Opštinskom sudu radi obezbjeđivanja nepristrasnog i pravičnog suđenja.

Na ovu odluku Suda žalbu su izjavili i Tužilaštvo BiH i odbrana, prenosi Birn.

Salihovića optužnica tereti da je pribavio imovinsku korist u iznosu većem od 50.000 KM, odnosno da je kao glavni tužilac Tužilaštva BiH od februara 2013. do septembra 2016. postupao suprotno odluci o uslovima i načinu korištenja sredstava za reprezentaciju i poklone, čime je prekoračio limit potrošnje u zemlji i inostranstvu na mjesečnom nivou.

Prilikom službenog putovanja iz Pariza, kako je navedeno u optužnici, Salihović je 29. aprila 2015. zajedno sa svojim saradnicima i pratiocem Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, zbog turističkog obilaska grada, uprkos upozorenjima, zakasnio i propustio let za koji su imali povratne karte.

Zbog toga su morali da kupe nove karte, koje je Salihović, prema optužnom aktu, platio svojim novcem. On je po povratku rukovodiocu Odjeljenja za materijalno-finansijske poslove naložio da mu refundira 3.874 KM, potom je Direkcija za koordinaciju policijskih tijela za svog zaposlenog Tužilaštvu vratila 1.291 KM.

Salihović je nedavno u Sudu BiH negirao krivicu prema navodima optužnice.

Prethodno je Salihović u disciplinskom postupku smijenjen sa pozicije glavnog tužioca i ostao da radi kao tužilac Tužilaštva BiH. Međutim, Tužilaštvo BiH nedavno je obustavilo dio krivične istrage jer je protiv Salihovića vođen disciplinski postupak o istim okolnostima.