latinica  ћирилица
11/02/2019 |  17:27 ⇒ 19:52 | Autor: RTRS

Dodik-Štrahe: Јačati odnose Austrije i Srpske (VIDEO)

Predsjednik SNSD-a i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predsjednik Slobodarske partije i austrijski vicekancelar Hajnc Kristijan Štrahe razgovarali su danas u Beču o potrebi jačanja saradnje ove dvije partije, kao i produbljivanju i jačanju odnosa Austrije i Republike Srpske.
Beč - Dodik - Štrahe - Foto: SRNA
Beč - Dodik - ŠtraheFoto: SRNA

Dodik je upoznao Štrahea o aktuelnoj političkoj situaciji u Republici Srpskoj i BiH, a sagovornici su razmijenili mišljenja i o migrantskoj krizi i proširenju EU.

- Zahvalan sam gospodinu Štraheu za priliku da se sretnemo i razgovaramo upravo o temama od našeg zajedničkog interesa. To je svakako saradnja, ne samo između dvije partije, nego i saradnja koja je moguća u okviru saradnje Austrije, BiH i Republike Srpske, a i ono što se zove priča oko odnosa sa EU - rekao je Dodik.

Štrahe je istakao da Dodik i on imaju prijateljske odnose i pozvao ga je da, zvanično u svojstvu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, posjeti Austriju.

- Poznato je da gospodin Dodik i ja njegujemo prijateljske odnose i stranačke i da to prijateljstvo traje dugo godina. Danas smo razgovarali o našim budućim temama i uputio sam zvaničan poziv gospodinu Dodiku da uskoro bude zvaničan gost Austrije. Razgovarali smo o situaciju u BiH, jer je on član Predsjedništva BiH i o proširenju EU, te BiH u EU - istakao je on.

Štrahe je naglasio da je potrebno što prije formirati vlast na nivou BiH.

- Odbijam svaku vrstu blokade, ko blokira taj ne želi napredak. Ti ljudi moraju da shvate da ćemo i mi da se trudimo da se te blokade završe. Valentin Incko je kritikovao taj stav i mi ćemo raditi da do blokade više ne dolazi - istakao je Štrahe.

Dodik je poželio sreću Štraheu i njegovoj partiji na predstojećim izborima za Evropski parlament, te istakao da će mu biti zadovoljstvo da posjeti Austriju kao predsjedavajuću Predsjedništva BiH, kada se za to stvore uslovi.

Ranije danas, predstavnici SNSD-a, Slobodarske partije Austrije i italijanske Sjeverne lige dogovorili su da ove tri stranke intenziviraju saradnju, posebno u okviru međusobne podrške u pogledu proširenja EU, migrantske krize i zaštite evropskih vrijednosti, kao i u ekonomsko-socijalnoj oblasti.

Izvor: SRNA/ATV