latinica  ћирилица
11/02/2019 |  18:02 ⇒ 20:09 | Autor: RTRS

Ruskinja zbog ljubavi došla u Potkozarje

U mjestu Јošik, kod Kozarske Dubice, živi Tamara Trasovska Berić, Ruskinja koja se zbog ljubavi doselila u Potkozarje. Ono što joj se najviše sviđa u našoj zemlji jesu klima i ljudi, ali i ljubav koju svi osjećaju prema Rusiji.

Sve je počelo na društvenoj mreži, kao bezazleno druženje. Prijateljstvo se pretvorila u ljubav, a potom i brak, nakon čega je ova Ruskinja svoju domovinu zamjenila Republikom Srpskom. Odluka nije bila teška, kaže, jer za nju i djecu naša klima joj više pogoduje od one sibirske.

- Ni u jednom trenutku se nisam pokajala, meni je ovdje odlično od prvoga trenutka. Svi mi se sviđa - priča Tamara.

Iako živi u Republici Srspkoj, radi za veliku firmu u svojoj zemlji. Kako kaže, danas u doba interneta i modernih tehnologija, sve je moguće.

- To je posao preko interneta, tako da mogu biti sa djecom, a naveče za dva sata mogu obavit svoje radne zadatke i dobiti platu na kraju mjeseca - priča ova Ruskinja.

Redovno prati i politička zbivanja i odnos između dvije zemlje, Republike Srpske i Rusije, jer je i sama radila u Vladi Sibira. Ponosna je na dobre odnose između dvije bratske zemlje ali i Srbije, koju često posjećuje, i takva situacija je nikada ne ostavi ravnodušnom.

Za Tamaru, jedini problem je državljanstvo, na koje čeka od kada je u našoj zemlji. Sve ostalo ne bi nikada mijenjala, jer osim ljubavi, kako kaže, ljudi u Srpskoj su doprinijeli da se, iako je ualjena sedam hiljada kilometara od domovine, osjeća kao kod svoje kuće.