latinica  ћирилица
11/02/2019 |  18:22 ⇒ 20:37 | Autor: RTRS

Potraga za Edinom Gačićem i dalje traje

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač uputio je telegram saučešća ministrima unutrašnjeih poslova Federacije i Kantona Sarajevo, zbog ubistva policajca Mahira Begića. Više od 1.200 policajaca uključeno je u potragu za odbjeglim Edinom Gačićem, koji se sumnjiči za ubistvo Begića i Sauda Sultanića. Podršku pruža i Policija Republike Srpske, koja je na području Istočnog Sarajeva pojačala redovne i specijalne snage. Prema pisanju federalnih medija, Vlada sarajevskog Kantona sutra će donijeti odluku o novčanoj nagradi za informaciju, koja bi pomogla u hvatanju Gačića.

Stanovnici Hadžića i okolnih sela žive u strahu, višestruki ubica i bivši mudžahedin Edin Gačić vješto izbjegava policijske potjere. Ratno iskustvo u zloglasnom odredu El Mudžahid koristi da preživi, kreće se oprezno nepristupačnim terenom, vješto krije trag i miris, troši minimalne količine vode i hrane.

Fokus policijske pretrage je na području Suvodola u opštini Hadžići. Mještani su ozbiljno shvatili situaciju, sarađuju sa Policijom i dojavljuju svako sumnjivo kretanje.

- Svi pozivi koji se upućeni prema nama se provjeravaju i ovom prilikom pozivamo građane ukoliko imaju bilo kakvu informaciju da je podjele sa policijskim službenicima. Mi smo dobili pojačanje iz drugih Kantona - ističe Suvada Kuludija, portparol MUP-a kantona Sarajevo.

Pomoć pruža i Policija Republike Srpske. Sve korisne informacije razmjenjuju sa kolegama u Federaciji, o tome su danas razgovarali čelni ljudi dvije Policije.

- Što se tiče PU Istočno Sarajevo mi smo pojačali rad na terenu, redovne snage su TU, ali i Јedinica za podršku, kao i SAЈ MUP-a Republike Srpske. Radi se opasnom licu koje ima iskustvo u ratu, bio je u jedinici El Mudžahid - poručuje Darko Ćulum, direktor Policije Republike Srpske.

Edin Gačić prvi put je ubio 1998. godine svog saborca iz Odreda El mudžahid, a 2002. godine svoju majku. Njegovo ponašanje i skrivanje podsjeća odbjeglog ubicu Јunuza Keču po kome je snimljeni film "Kuduz". I Gačić i Kečo ubili su i skrivali se na približno istom reonu, s tim što je nakon višemjesečne potjere Kečo uhapšen i osuđen, a Gačić još uvijek na slobodi zadaje strah lokalnom stanovništvu.