latinica  ћирилица
11/02/2019 |  18:36 ⇒ 12/02/2019 | 07:52 | Autor: RTRS

Višković: Vlada će pomoći poplavljenim mještanima Јezera (FOTO)

Vlada Srpske će pomoći stanovicima opštine Јezero, koji su pretrpjeli štete od poplave prije sedam dana, najavio je premijer Radovan Višković, tokom posjete opštini. Nakon razgovora sa opštinskim rukovodstvom, dogovoreno je i ulaganje u regulisanje toka rijeke Јošavke, čime bi ovdje trajno bio riješen problem poplava.

Na udaru prošlosedmične poplave našao se i dom samohrane majke Zorane Vujić i njenih petoro djece, koji žive u alternativnom smještaju, čime su dodatno pogoršani ionako loši uslovi u kojima ova porodica živi. Danas ih je posjetio premijer i najavio da će Vlada pomoći u trajnom rješavanju njihovog stambenog pitanja.

višković, obilazak, radmila, tomić

Vlada će pomoći i ostalim stanovicima Јezera koji su bili poplavljeni, najavio je Višković, rekavši da se rad komisije, koja je bila zadužena za popis i procjenu štete, privodi kraju. Opština Јezero sa poplavama se suočava više od tri decenije, od izgradnje Hidroelektrane Јajce.

Iako mala pritoka Plive, rijeka Јošavka pravi velike probleme mještanima Јezera. Regulisanje njenog toka trebalo bi da trajno riješi ovaj problem.

A za te namjene biće izdvojeno oko 600.000 KM, od čega bi polovinu iznosa trebalo da finansira Vlada, a preostalu polovinu Razvojni program UNDP.

- Sanacijom korita rijeke Јošavke spriječićemo poplave. Poplave su počele nakon izgradnje hidroelektrane Јajce, a intenzivne razgovore vodiće predstavnici Vlade sa rukovodstvom ove hidroelektrane da bi problem, uz sanaciju korita, bio riješen - doporučio je premijer Višković.

Snežana Ružičić, načelnica opštine Јezero, navela je da se opština Јezero nekoliko decenija suočava sa poplavama koje uzrokuje rijeka Јošavka.

Radovan Višković i Snežana Ružičić

- Uz podršku Vlade Republike Srpske i Fonda solidarnosti rješavaćemo probleme sa kojima se suočavamo. Kada završimo imovinsko-pravne odnose vjerujem da ćemo početi sanaciju korita rijeke Јošavke, jer je projektna dokumentacija završena. 

Najava trajnog rješenja mještane je obradovala više od najavljene finansijske pomoći. Vrijeme, je, kažu, da ovaj problem konačno bude riješen.

Višković je sa opštinski rukovodstvom razgovarao i o realizaciji drugih infrastrukturnih projekata, kao što je most preko rijeke Plive, vrijedan takođe oko 600.000 KM, a istaknuto je da je, uz pomoć Vlade, završena je i izgradnja školske sportske sale, vrijedne 200.000 evra. Tokom posjete Јezeru, Višković je posjetio i dva privatna privredna subjekta koji su izvozno orijentisana.