latinica  ћирилица
11/02/2019 |  19:27 | Autor: SRNA

UN: Brisel da prizna zločine iz perioda kolonizacije

Stručnjaci UN za ljudska prava pozvali su vlasti Belgije da priznaje opseg zločina počinjenih u perioda kolonizacije, kako bi se suočile sa današnjim rasizmom u belgijskom društvu.
Brisel  (Foto: Sputnik/ Yuryi Abramochkin) -
Brisel (Foto: Sputnik/ Yuryi Abramochkin)

Predsjedavajući Radne grupe stručnjaka UN za osobe afričkog porijekla Mičal Balcerzak izjavio je da bi belgijska Vlada trebalo da pregleda udžbenike kako bi se osiguralo tačno prenošenje istorijskih činjenica u vezi sa tragedijama iz prošlosti i zločina počinjenih u periodu kolonizacije.

On je nakon posjete stručnjaka Belgiji istakao da bi belgijske vlasti trebalo da usvoje akcioni plan borbe protiv rasizma u zemlji, javio je Sputnjik.

Balcerzak je rekao da su pronađeni dokazi da rasna diskriminacija postoji u belgijskim institucijama, te da je zbog toga neophodno usvajanje zajedničkog državnog plana akcije za borbu protiv rasizma.

- Osobe afričkog porijekla izložene su diskriminaciji u vezi s ekonomskim, socijalnim i kulturološkim pravima, uključujući preusmjeravanje sa redovnog na stručno obrazovanje, smanjenje šansi za zapošljavanje i diskriminaciju na tržištu nekretnina - naglasio je Balcerzak.

Belgijsko kolonijalno carstvo obuhvatalo je teritorije današnjeg Burundija, Demokratske Republike Kongo i Ruande.

Vladavina Belgije u ovim područjima za rezultat je imala značajno smanjenje populacije, usljed masivnog nasilja, gladi i širenja zaraza.