latinica  ћирилица
11/02/2019 |  19:29 ⇒ 19:30 | Autor: SRNA

Bradara: Sjednicu ću sazvati odmah nakon potvrde rezultata

Predsjedavajuća Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Lidija Bradara izjavila je da će sazvati sjednicu ovog doma u najkraćem mogućem roku, nakon potvrđivanja konačnih ili djelimičnih rezultata Centralne izborne komisije u vezi sa dodjelom mandata, te se nada da bi to moglo biti već početkom sljedeće sedmice.
Lidija Bradara (Foto:tv1.ba) -
Lidija Bradara (Foto:tv1.ba)

Ona je istakla da prije zvanične potvrde, odnosno objave u Službenom glasniku, sazivanje sjednice nije moguće, saopšteno je Doma naroda Parlamenta FBiH.

Bradara je pozdravila zasjedanje CIK-a BiH u najkraćem mogućem roku od trenutka kada je i posljednja skupština izabrala delegate, dodaši da nakon današnjeg utvrđivanja rezultata slijedi rok za žalbe od dva dana.

Ona je istakla da bi CIK BiH, prema dostupnim informacijama, rezultate djelimično ili potpuno mogao potvrditi u četvrtak, a objaviti već u petak, a da bi nakon toga u najkraćem poslovničkom roku sjednica bila zakazana.

"Ovo su činjenice na koje sam upozoravala i prije samih izbora, a pogotovo nakon njih, odnosno prije odluke CIK-a o popunjavanju Doma naroda. Osim toga, više puta sam apelovala da skupštine izvrše izbor delegata i rok je davno, nažalost, prekršen", istakla je Bradara.

CIK je danas dodijelio još pet mandata delegatima u Domu narodu Parlamenta Federacije BiH, i to jednog iz reda Bošnjaka, dva iz reda ostalih, te dva od pet iz reda Srba.

Bradara je ranije ukazala na značaj brzog konstituisanja novog saziva Doma naroda radi postizanja finansijske i političke stabilizacije FBiH, s obzirom na to da u prethodnoj godini nije usvojen federalni budžet za 2019, a sve zbog političke neodgovornosti zakonodavnih tijela kantona.

Predstavnički dom FBiH je 9. janura usvojio budžet za ovu godinu u iznosu od 2,65 milijardi KM, što bi trebalo da potvrdi i Doma naroda.