latinica  ћирилица
12/02/2019 |  10:35 ⇒ 10:56 | Autor: RTRS

Galijašević: Gačić ima jatake koji ga skrivaju

Stručnjak za bezbjednost DŽevad Galijašević tvrdi da serijski ubica Edin Gačić ima pomagače koji ga, kako kaže, skrivaju od policijske potjere.
DŽevad Galijašević (foto:insajder.ba) -
DŽevad Galijašević (foto:insajder.ba)

Komentarišući za Insajder to što se Gačić već osmi dan nalazi u bjekstvu iako za njim traga nekoliko hiljada policajaca na relativno malom prostoru od Konjica do Sarajeva, Galijašević tvrdi da pomahnitali ubica sigurno ima jatake te da su oni, prema njegovim riječima, najvjerovatnije Gačićevi bivši saborci iz odreda "El mudžahid" ili neki drugi radikalni islamisti.

- Prostor na kojem se Gačić nalazi je teritorija gdje je za vrijeme rata djelovala Četvrta muslimanska brigada kojoj je komandovao sadašnji glavni imam DŽamije kralj Fahd u Sarajevu, Nezim Halilović Muderis. S druge strane, ne zaboravite da je Gačić bio pripadnik odreda "El mudžahid". Ako pogledamo razlike u ljekarskim nalazima i analize njegovog stanja vidjećemo da su jednog fanatika i profesionalnog ubicu proglasili neuračunjivim, a istovremeno ga nisu poslali na liječenje već su ga držali u zatvoru, što je besmisleno. On je bio prikrivena prijetnja. Takvih ubica kao što je Gačić u odredu "El mudžahid" možda je bilo oko 300, ali taj broj je sasvim dovoljan da sada mogu jedni drugima da pružaju podršku - kaže Galijašević.

On, između ostalog, smatra da su sadašnji Gačićevi zločini rezultat planiranih bezbjednosnih propusta i rizika u koje je bh. društvo, prema njegovim riječima, planski stavljeno od strane bezbjednosnih agencija BiH.

- Gačić nije praćen ni nadziran dovoljno, niti je adekvatno procijenjen. Radi se o patološkom ubici, a ne kako piše u izvještajima "šizoidno-paranoidnoj osobi". On je prije svega devijantan karakter i fanatik. Ubistva koja je počinio bila su iz ubjeđenja, jer on smatra da to tako treba. Takve su budale išle da ratuju u Siriju, a sada ih ovdje puštamo na slobodu. Gačić se skriva po kućama i sigurno ima pomagače među istim takvim kakav je i on - tvrdi Galijašević.

Izvor: Insajder.in