latinica  ћирилица
12/02/2019 |  18:37 | Autor: SRNA

Katica: Gačić više nije prijetnja

Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica izrazio je zadovoljstvo uspješno okončanom policijskom potragom za za višestrukim ubicom Edinom Gačićem, koji više ne predstavlja prijetnju za građane.

Katica je rekao da je najmasovnija policijska potraga u BiH urodila plodom, izražavajući zadovoljstvo što je okončana.

Policijski komesar Mevludin Halilović istakao je na konferenciji za novinare da je policajac koji je lakše ranjen u razmjeni vatre sa likvidiranim Gačićem van životne opastnosti.

- Uviđaj u toku i više detalja će biti poznato nakon uviđaja. Što se tiče Operativnog štaba, vidjećemo da li je bilo jataka i onih koji su pomagali Gačiću. Bitno je da je eliminisana bezbjednosna prijetnja - rekao je Halilović i zahvalio građanima, budući da su informacije koje je policija dobila imale efekat.

Kantonalni premijer Edin Forto naveo je da je 1.200 policajaca pod koordinacijom Federalne uprave policije, MUP-a Kantona Sarajevo i Kantonalnog tužilaštva radilo na pronalasku Gačića.

- Raspisana je nagrada za informaciju koja bi vodila do hvatanja bjegunca. Sačekaćemo policijski izvještaj i odlučiti da li će biti uplaćena nagrada za neku informaciju koja je vodila ka ovom rezultatu. Ako ne bude, ta sredstva će biti raspoređena vezano za ovaj slučaj - rekao je Forto.

Najtraženiji bjegunac u BiH Edin Gačić, koji je osumnjičen za dva brutalna ubistva, ubijen je danas nakon što je ranio jednog policajca u Kantonu Sarajevo, potvrdila je ranije Srni portparol kantonalnog Ministarstva unutrašnjih poslova Suvada Kuldija.

Gačić je prošle sedmice na području opštine Konjic ubio Sauda Sultanića, nakon čega je bio u bjekstvu.

Edin Gačić bio je pripadnik zloglasnog odreda "El mudžahedin", a prije ovog počinio je još dva ubistva. On je 1998. godine ubio saborca Ismeta Gunića, a 2002. godine život je oduzeo svojoj majci.