latinica  ћирилица
12/02/2019 |  19:00 | Autor: RTS

Oštro pismo iz Vašingtona Prištini: Povucite taksu!

Trojica prištinskih zvaničnika, predsjednik Hašim Tači, premijer Ramuš Haradinaj i predsjednik parlamenta samoproglašenog Kosova Kadri Veselji primili su oštro pismo SAD, sa zahtjevom za ukidanje takse na srpske proizvode, prenose prištinski mediji.

Pismo su potpisala trojica visokih američkih zvaničnika Bijele kuće, Stejt departmenta i ministarstva odbrane, Metju Palmer, Lora Kuper i DŽon Ert.

Oni su naveli da su potezi Prištine, među kojima ističu takse, onemogućile SAD da nastave saradnju sa prištinskim vlastima "na velikom broju ciljeva".

Nakon što Priština nije poslušala zahtjev SAD da se ukinu takse, Vašington je, ističe se, odlučio da preduzme korake, a prvi je bio otkazivanje posjete generala Ora iz Ohaja.

- Pažljivo ćemo razmotriti druge aspekte naše saradnje i preispitati da li i oni mogu da budu umanjeni - pišu američki zvaničnici.

U pismu se poziva na poštovanje žrtvovanja američke države i američkih vojnika za Kosovo.

"Hiljade američkih diplomata i vojnika je bilo lično angažovano u pokušajima da se izgradi budućnost za Kosovo. Nevjerovatno je da poslije svega što smo zajedno uradili, Kosovo tako olako shvata naše prijateljstvo da ignoriše naš savjet", navodi se u pismu.

Lideri u Prištini su upozoreni da će, ako ne ukinu taksu, uslijediti šire "sankcije".

Ističe se da Sjedinjene Države nastavljaju da se zalažu za postizanje sveobuhvatnog sporazuma sa Beogradom, koji će odgovarati obema stranama.

- Naša namjera je da vidimo da se Srbija, ali i Kosovo, ponašaju odgovorno kako bi se ponovo uspostavio dijalog, Prvi korak na ovom putu mora da bude ukidanje taksi. Dok to ne učinite, mi ne možemo da vratimo nađe odnose na pređašnji nivo - zaključuje se u pismu.

Premijer samoproglašenog Kosova Ramuš Haradinaj ponovio je danas da neće povući odluku o taksi na srpske proizvode, sve dok ne budu regulisani odnosi Beograda i Prištine, bez obzira na međunarodne pritiske.