latinica  ћирилица
18/02/2019 |  14:24 ⇒ 19:53 | Autor: RTRS

Cvijanović: Očekivani rezultati prijevremenih lokalnih izbora

Uz političku i insititucionalnu stabilnost građani Republike Srpske mogu računati i na poboljšanje životnog standarda, izjavila je predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović.

U intervjuu za Radio Republike Srpske, Cvijanovićeva je naglasila važnost formiranja vlasti na nivou BiH, da bi se realizovali započeti projekti i da bi se poslala pozitivna slika institucijama Evropske unije.

Cvijanovićeva je, između ostalog, komentarisala prijevremene izbore u Trebinju, Ribniku i Doboju a, kako je rekla, zadovoljna je i rezultatima izbora u federalnim opštinama sa većinski srpskim stanovništvom. 

- U krajnjem slučaju to je prepoznato od strane glasača. Upravo ta jedna kopča koja je postojala sa republičkicm vlastima koji su opet svi zajedno doprinijeli da se tamo realizuju brojni projekti i da se naprave bolji ili prave kontinuirano bolji uslovi za život naših građana. Građani to sigurno prepoznaju - istakla je Cvijanovićeva za Radio Republike Srpske.

Govoreći o vlasti, predsjednica je naglasila da je najvažnije da je Srpska formirala institucije neposredno nakon izbora, što nije slučaj u Federaciji BiH. Zbog toga, ističe Cvijanovićeva, ne postoji mogućnost ni formiranja vlasti na bh nivou, što blokira započete procese. U prvi plan se stavlja i priča o Eevropskom i NATO putu, što za predsjednicu Srpske nije opravdano jer konsenzus postoji samo o ulasku u Evropsku Uniju ali ne i u vojno-političke saveze. Ističe da su u toku pregovori o formiranju vlasti i smatra da izborni pobjednici treba da ponesu teret tog procesa. 

- Činjenica je da smo imali brojna iskustva i broja blokiranja i nastojanja da se osujete određene stvari u okviru BiH. To uglavnom dolazi iz političkog Sarajeva i ne bi me iznenadilo da se ponovo oteže sa tim procesom, Moram reći da BiH sve više gubi na kredibilitetu i autoritetu ukoliko se taj proces razvlači u nedogled - rekla je predsjednica Republike Srpske.

Poseban problem u regionu, a posebno u BiH jeste priliv migranata, a za sada nema strategije koja će odgovoriti na krizu. Cvijanovićeva ističe da je Srpska rekla svoje, te ukazala na činjenicu da ovom pitanju ozbiljno nisu prisutpili u Savjetu ministara, koji sada funkcioniše u tehničkom mandatu. Predsjednica je mišljenja da su u Sarajevu prioriteti dati drugim pitanjima.

- Vi na silu otvarate radna mjesta po institucijama u administraciji a sa druge strane nedostaje vam ljudi da obezbjeđujete granicu i hoćete da pričate o tome kako nešto nije iskontrolisano. To je jedna dimenzija i ne možemo mi odustati od svojih zaključaka koji su vrlo jasni. Za neko trajnije zbrinjavanje Republika Srpska niti može niti ima kapacitet za bilo kakvu aktivnost te vrste - poručila je Cvijanovićeva.

Posebnu pažnju javnosti ranije je izazvala odluka o formiranju komisija za istraživanje svih činjenica u Srebrenici i Sarajevu tokom proteklog odbrambeno-otadžbinskog rata. Predsjednica ističe da su komisije i formirane da se utvrdi istina i da ova pitanja neće tretirati političari nego međunarodni eksperti.

- Mnogo toga vezano za rat koji je ovdje bio, mnogo toga vezanog za ono što je bilo poslije rata jeste zasanovano na određenim stereotipima i jeste zasnovano na mnogim iskrivljenim činjenicama. Pri tome, ja ne želim da povridfjedim bilo koju žrtvu ili porodicu bilo koje žrtve, ali govorimo o tome da moramo imati jednake aršine kada su u pitanju stradanja. Bez jednakih aršina, kojih nažalost nije bilo, vi jednostavno ne možete doći do pravog pomiranje - naglasila je Željka Cvijanović za Radio Republike Srpske.

Govoreći o infrastrukturnim projektima, predsjednica je ponovila da će se uz pomoć Srbije realizovati projekat izgradnje autoputa koji bi preko Bijeljine spojio Banjaluku i Beograd. Posebna pažnja vlasti, daće se i Programu demografske obnove, a Cvijanovićeva naglašava da će ovom programu podršku dati svi nivoi vlasti uz aktivizam svih društvenih grupa.