latinica  ћирилица
19/02/2019 |  11:41 ⇒ 14:24 | Autor: RTRS

Među migrantima u Bihaću i Sarajevu otkriveno pet terorista

Služba za poslove sa strancima BiH saopštila je da je od početka godine među evidentiranim migrantima bilo pet Avganistanaca koji se dovode u vezu sa terorizmom.
Migranti - Foto: RTRS
MigrantiFoto: RTRS

U saopštenju se navodi da je na području Bihaća i Sarajeva u navedenom periodu locirano i stavljeno pod nadzor u Imigracioni centar Službe u Istočnom Sarajevu ukupno šest migrana, od kojih se jedan dovodi u vezu sa krijumčarenjem migranata i organizovanim kriminalom.

Navedena lica locirana su na osnovu preduzimanja pojačanih mjera i radnji profilisanja bezbjednosno-interesantnih lica među migrantima, te kroz saradnju i razmjenu informacija Službe sa domaćim i međunarodnim partnerima, prvenstveno kroz razmjenu biometrijskih podataka, dodaje se u saopštenju.

U saopštenju se navodi da ta lica predstavljaju prijetnju javnom poretku i bezbjednosi BiH, za koje Služba trenutno u saradnji sa partnerskim agencijama i zemljama porijekla provodi postupak potvrđivanja identiteta kao i utvrđivanja ostalih činjenica neophodnih za udaljavanje sa teritorije BiH, na osnovu prethodno izrečenih mjera protjerivanja.

Iz Službe za poslove sa strancima navode da će njihovi kapaciteti i spremnost za suprotstavljanje bezbjednosnim izazovima i prijetnjama iregularnih migracijskih tokova biti dodatno osnaženi dobijanjem međunarodne donacije za biometrijsku opremu koja se očekuje do kraja marta, a koristiće se za efikasnije otkrivanje lica koja se dovode u vezu sa terorizmom. 

- U saradnji sa domaćim i međunarodnim partnerskim agencijama, Služba će se odlučno suprotstaviti bezbjednosnim izazovima i prijetnjama iregularnih migracijskih tokova. Kao prioritet u svom radu nastavićemo locirati i procesuirati migrante koji se dovode u vezu sa terorizmom ili organizovanim kriminalom, čime će Služba dati znatan doprinos bezbjednosti BiH i njenih građana - poručili su iz ove bezbjednosne agencije.