latinica  ћирилица
22/02/2019 |  11:16 ⇒ 11:30 | Autor: vecernjenovosti

Nagradu "Meša Selimović" dijele Alek Vukadinović i Milo Lompar

Nagrada " Meša Selimović" pripala je ravnopravno Aleku Vukadinoviću za zbirku poezije "U vatri se Bog odmara", i Milu Lomparu za studiju "Crnjanski - biografija jednog sećanja".
Nagrada "Meša Selimović" - Foto: ilustracija
Nagrada "Meša Selimović"Foto: ilustracija

Nagrada " Meša Selimović", koju dodjeljuje kompanija Večernje novosti, pripala je za 2018. godinu ravnopravno Aleku Vukadinoviću za zbirku poezije "U vatri se Bog odmara", u izdanju "Konrasa", i Milu Lomparu za studiju "Crnjanski - biografija jednog sećanja", u izdanju "Pravoslavne reči".

Za nagradu, jednu od najprestižnijih u regionu za literarno djelo na srpskom jeziku, glasao je, po 31. put, Veliki žiri Večernjih novosti u kome je bilo 60 istaknutih književnih kritičara, teoretičara i književnih istoričara.

Novinar Dragan Bogutović, koji je sa Ognjenom Lakićevićem osnivač ove nagrade, u Zadužbini Vuk Karadžić konstatovao da se "još jednom pokazalo da je ovo specifičan i jedinstven izbor pobjednika jer se sve obavlja javno".

U Velikom žiriju su pripadnici svih generacija znalaca srpske književnosti, razlika između najmlađeg i najstarijeg je 55 godina, a dolaze iz različitih sredina i gradova.

Prema riječima Bogutovića, poštovane su propozicije koje su ustanovljene kad i nagrada, a svi članovi Velikog žirija pridržavali su se pravila i rokova. Od 7. februara svakodnevno je u Večernjim novostima objavljivan izbor članova Velikog žirija.

Pobjednici su dobijeni zbrajanjem glasova.

Predloženo je 109 knjiga, a dvojica pobjednika su dobili po 20 glasova, kazao je Bogutović, i dodao da je peti put kako se nagrada dijeli na ravne časti, a prvi put je nagrađena jedna esejistička knjiga.

Nagradu "Meša Selimović" čine skulptura sa likom velikog pisca, povelja, novčani iznos, i biće uručena sljedećeg mjeseca na posebnoj svečanosti.