latinica  ћирилица
23/02/2019 |  08:43 ⇒ 19:25 | Autor: SRNA

Trebinje: Olujni vjetar nanio ogromnu štetu gradu (VIDEO/FOTO)

Јak olujni vjetar devastirao je Gradski park u Trebinju, a veliku štetu pretrpjeli su zatvoreni bazen, čija je gradnja u toku, kao i brojni privatni objekti.

Kompletno područje Bileće, Gacka, Nevesinja, kao i veći dio Trebinja trenutno je bez električne enegrije zbog kvarova izazvanih olujnim nevremenom.

U Trebinju, gdje je ranije dio grada bio bez elektrosnabdijevanja, sada je usljed novih kvarova i veći dio gradskog jezgra ostao bez struje.

Zasjedao je i Štab za vanredne situacije koji građanima preporučuje da ne izlaze iz objekata dok traje upozorenje, a to je do sutra do podne.

V.d. gradonačelnika Trebinja Mirko Ćurić je napomenuo da nema povrijeđenih, ali da građani, kojima je potrebna pomoć, pozovu broj 121 kako bi nadležne službe izašle na lice mjesta.

On je potvrdio da je olujni vjetar nanio štetu gradskom bazenu u izgradnji, u gradskom parku, na srednjoškolskom centru, te na brojnim privatnim objektima. Sve raspoložive ekipe su na terenu i nastoje da otkolone posljedice olujnog vjetra.

Štab za vanredne situacije je u stalnom zasjedanju.

Izvršni direktor Elektrohercegovine Nebojša Rikalo je naveo da je vjetar oštetio elektro-mrežu Mostar-Nevesinje, koja je u vlasništvu Elektroprenosa BiH.

Rikalo je objasnio da su u Nikšiću pokušali da elektrosnabdijevanje prespoje na rezervni vod kojim bi struja stigla do Trebinja, a odatle bila transportovana dalje, ali da se u tome nije uspjelo.

Direktor trebinjskog Vodovoda Spasoje Radović rekao je da će grad u narednih nakoliko časova ostati i bez vodosnabdijevanja, pa se građanima savjetuje da obezbijede rezreve vode.

Radović je objasnio da će vodosnabijevanje biti obustavljeno zbog nestanka električne energije na izvorištu Vrelo oko, odakle se grad snabdijeva vodom. Istakao je da će radnici pokušati da obezbijede vodosnabdijevanje putem starog vodovodnog sistema, ali će se zbog njegove starosti punjenje vodom odvijati otežano.

- Iz ovih razloga grad će minimalno nekoliko sati biti bez vode - rekao je Radović.

Izvorište Vrelo oko je zbog olujnog vjetra ostalo bez snabdijevanja strujom, jer je van elektro-mreže vod od Trebinja do Bileće.

U toku je i sjednica Štaba za vanredne situacije kojom predsjedava v.d. gradonačelnika Mirko Ćurić, a prisustvuju predstavnici civilne zaštite, vatrogasci, policija i druge službe sa područja grada koje mogu pomoći da se riješe problemi izazvani olujnim nevremenom.

U Gradskom parku vjetar je tokom noći iščupao više stabala i tom prilikom oštetio javnu rasvjetu, zelenu površinu i staze.

Na bazenu, čija je gradnja u toku, vjetar je odnio tek postavljenu krovnu konstrukciju i bacio je u rijeku Trebišnjicu. Ostaci krovne konstrukcije razneseni su dva kilometra rijekom.

Vjetar je čupao stabala u više trebinjskih naselja, nosio krove sa objekata, a sa jednog prodajnog centra montažne zidove.

Prije nekoliko dana vjetar je na području Trebinja odnio tek izgrađeni plastenik za mediteransko bilja kojim gazduje Centra za gazdovanje kršom.

Prema izjavama starijih stanovnika, ovako jak olujni vjetar ne pamti se u Trebinju.

Vjetar, koji je sada malo slabijeg intenziteta, i dalje duva u podnožju Leotara.

Štab za vanredne situacije u Trebinju preporučio je građanima da bez potrebe ne izlaze iz objekata.