latinica  ћирилица
26/02/2019 |  11:44 ⇒ 19:31 | Autor: SRNA

Usaglašena trasa auto-puta Sarajevo - Beograd (FOTO)

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik danas je, nakon sastanka sa nadležnim ministrima u BiH u vezi sa ponudom Turske za izgradnju mreže auto-puteva u BiH, izjavio da je usaglašena jedinstvena trasa koja će biti formalno predložena turskim vlastima.

Dodik je rekao da će ta trasa biti formalno ucrtana u kartu BiH u narednim danima kako bi na Predsjedništvu BiH mogli to prihvatiti kao jedinstven prijedlog, nakon čega će biti upućen Turskoj na dalje odlučivanje.

Usaglašena trasa auto-puta Sarajevo-Beograd (foto: rs.sputniknews.com)

- Zahvaljujući naporima svih, usaglasali smo da ta trasa ide od Rače, preko Bijeljine, Brčkog, od Lončara prema Tuzli i spušta se prema Sarajevu, ide preko Pala, Rogatice, Višegrada i tu se pravi konekcija za Goražde - rekao je Dodik novinarima u Istočnom Sarajevu.

On je dodao da će se sve to uklopiti u ono što se već radi u Republici Srpskoj.

- Ovo je veliki investicioni poduhvat. Preliminarno se govori o tri milijarde evra, sa nekoliko desetina tunela, mostova... Bilo je neophodno da utvrdimo jedinstvenu trasu - naveo je Dodik.

Istočno Sarajevo: Dodik sa ministrima (Foto: SRNA)

On je zahvalio ministrima što su dali doprinos za kvalitetan sastanak, koji je održan u Sjedištu Republike Srpske u Istočnom Sarajevu.

- Ukoliko trasa od Gradiške preko Doboja dalje prema Sarajevu, Višegradu, Nišu i Srbiji bude stavljena u funkciju u profilu auto-puta, put od Ljubljane do Soluna bio bi kraći za 200 kilometara i tu je ta razvojna šansa. Države moraju da prave puteve jer velikim putevima ljudi dolaze, a malim putevima odlaze. Moramo da pravimo auto-puteve - poručio je Dodik.

Dodik je danas sastanak održao sa resornim ministrima iz Srpske, Federacije BiH i Savjeta ministara u tehničkom mandatu radi razgovora o ponudi Turske za izgradnju mreže auto-puteva u BiH.

Gradonačelnik Brčko distrikta Siniša Milić izrazio je zadovoljstvo rezultatima današnjeg sastanka sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom u vezi sa ponudom Turske za izgradnju mreže auto-puteva u BiH, na kojem je usaglašena jedinstvena trasa koja će biti formalno predložena turskim vlastima.

 - Ovaj sastanak, koji je održan na inicijativu gospodina Dodika, pokazuje da se i o nekim naizgled teškim pitanjima može doći do kompromisa i kvalitetnog dogovora kada se prihvate pozicije svih učesnika u razgovorima, u ovom slučaju pozicije oba entiteta - rekao je Milić novinarima u Istočnom Sarajevu.

Milić je dodao da je Brčko distrikt lokalna zajednica koja ne može, posebno u političkom smislu, da djeluje odlučujuće na dogovore entiteta, ali da je tu da izrazi svoj interes, bude dio mreže auto-puteva u BiH i podrži ovakvu vrstu dogovora.

- Brčko distrikt u svom važećem prostornom planu ima ucrtanu trasu auto-puta koja ide iz pravca Banjaluke prema Bijeljini i danas smo konstatovali da i naša obilaznica, koja će biti završena 15. maja, može da bude dio te buduće trase auto-puta Banjaluka-Bijeljina, ali i dio auto-puta koji bi išao od Sarajeva preko Tuzle na Brčko, Bijeljinu i dalje prema Srbiji - rekao je Milić.

Gradonačelnik Brčkog je dodao da će distrikt, kao lokalna zajednica koja ima svoja specifična ovlaštenja, podržati svaku vrstu dogovora kao što je ovaj danas, preuzeti dio obaveza koje budu dogovorene u daljoj realizaciji ovih projekata i biti aktivni učesnik.

- Naravno, mi u svemu ovome vidimo i svoju razvojnu šansu. Brčko ima luku na rijeci Savi koja je najveća riječna luka u BiH i ona je jedan od argumenata zašto bi trasa auto-puta trebalo da prođe kroz Brčko. Tu vidimo svoju šansu - zaključio je Milić.

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić izjavio je da postoji veliki interes da se Srpska, pa prema tome i BiH, auto-putem poveže sa Beogradom.

Obraćajući se novinarima nakon sastanka sa nadležnim ministrima u BiH u vezi sa ponudom Turske za izgradnju mreže auto-puteva u BiH, na kojem je usaglašena jedinstvena trasa koja će biti formalno predložena turskim vlastima, a koji je organizovao predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, Trninić je rekao da je suvišno diskutovati koliku će ekonomsku korst imati privreda od povezivanja se Srbijom.

- Mi iz Republike Srpske akcenat smo stavili na izgradnju Koridora Pet ce. Mi ovih dana potpisujemo ugovor sa izvođačima radova za fazu jedan, a trenutno smo u pregovorima i za fazu dva, oko kreditnih sredstava i obezbjeđenja grant sredstava od Evropske komisije - istakao je Trninić.

Kada je riječ o fazi tri i četiri prema Vukosavlju dužine oko 42 kilometra, Trninić je rekao da su u toku razgovori o kreditnim sredstvima, naglasivši da postoji interes nekih kompanija i da ti projekti budu finansirani putem koncesije ili na neki drugi način.

Prema njegovim riječima, predstavnici Brčko distrikta i Republike Srpske dogovorili su uspostavljanje kontakt tačke, kako bi ovaj auto-put od Vukosavlja bio priključen na obilaznicu oko Brčkog, nakon čijeg završetka bi bila izgrađana trasa prema Bijeljini u dužini od oko 35 kilometara.

Trninić je dodao da bi od Bijeljine do Rače još bilo potrebno izgraditi oko 17 kilometara auto-puta.

On je podsjetio da je most na Rači projekat na nivou BiH, istakavši da su vlasti sa tog nivoa pokazali potpunu spremnost za saradnju, te da je potpuno usaglašena kontakt tačka sa Srbijom sa kojom treba da bude potpisan sporazum o graničnim prelazima.

Ministar saobraćaja i veza rekao je da je na današnjem sastanku spomenut i projekat brze ceste /ruta tri/ između Istočnog Sarajeva preko Pala, Sokoca, Rogatice i Višegrada do granice sa Srbijom.

- Tu je postojala mala dilema između Federacije BiH /FBiH/ i Republike Srpske jer Federacija ima svoj interes da u to bude uvezano i Goražde. Mi smo danas dogovorili na koji način ćemo to izvesti i ovih dana trebamo to realizovati i staviti u plan, kako bi bila riješena i ta nedoumica - naveo je Trninić.

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske rekao je da je trenutno u fazi izrada generalnog projekta brzog puta između Bijeljine i Zvornika, preko Romanije do veze sa "rutom tri", za koji je, kako je naveo, zainteresovana i FBiH.

- Sve je to regulisano strateškim dokumetnima Republike Srpske, a u svakom slučaju usvojen je i Zajednički dokument na nivou BiH, kao strategija transporta i tu nema nikakvih nesuglasica, osim ovog malog dijela koji smo imali oko veze sa Goraždom - zaključio je Trninić.

Ministar saobraćaja i komunikacija Federacije BiH Denis Lasić izjavio je danas u Istočnom Sarajevu, gdje je postignut dogovor o jedinstvenoj trasi auto-puta od Sarajeva prema Beogradu, da će dio auto-puta u FBiH ići preko već planirane trase od Žepča preko Tuzle prema Bijeljini.

Lasić je istakao da su na današnjem sastanku sa nadležnim ministrima u BiH u vezi sa ponudom Turske za izgradnju mreže auto-puteva u BiH zastupani interesi oba entiteta i da se došlo do konkretnih prijedloga.