latinica  ћирилица
01/03/2019 |  15:31 ⇒ 18:28 | Autor: RTRS

Nevesinje: Nova mjera podrške poljoprivrednicima

Uz već postojeće podsticaje koji se redovno isplaćuju poljoprivrednicima, opština Nevesinje prvi put ove godine uvodi novu mjeru podrške poljoprivrednicima. Iz budžeta je za ovu namjenu izdvojeno 120 hiljada maraka.

Odavno podržavamo veće proizvođače i gazdinstva, ali ovom mjerom želimo da podržimo male poljoprivredne proizvođače i tako ih zadržimo na selu – kažu u opštinskoj upravi.

Načelnik opštine Nevesinje Milenko Avdalović rekao je da je cilj opštine stimulacija prije svega mlađih, porodičnih ljudi.

Nevesinjeski kraj je poznat po stočarstvu i poljoprivredi. Samo u prošloj godini nevesinjski farmeri su mljekarima predali četiri miliona litara mlijeka, a opština stimuliše i mljekarsku proizvodnju. Novi program namijenjen je svim poljoprivrednicima.

Opština će sufinansirati ulaganja u pojedinačenim iznosima od 300 do 2.000 maraka, zavisno od namjene, a nije obavezno da poljoprivredno gazdinstvo bude registrovano.

Novi program tek je objavljen, a zainteresovani poljoprivrednici i stočari moći će da se prijave za dodjelu sredsatva do kraja oktobra ove godine.