latinica  ћирилица
06/03/2019 |  08:10 ⇒ 20:17 | Autor: RTRS

Fakultet bezbjednosnih nauka obilježio dvije godine rada (FOTO)

Fakultet bezbjednosnih nauka Univerziteta u Banjaluci obilježio je drugu godišnjicu rada. Za Republiku Srpsku I njen bezbjednosni sistem, ova institucija ima izuzetan značaj.

Dvije godine nakon osnivanja Fakultet bezbjednosnih nauka ima oko 310 studenata. Među njima je i Duško Baškalo. Za uslove, organizaciju, ali i motive kolega koji upisuju ovaj fakultet, uglavnom riječi hvale.

- Što se tiče mog ličnog utiska na ovom fakultetu, fakultet je izuzetno dobro organizovan. Većina studenata je upisala ovaj fakultet iz razloga što želi prije svega da ostane u ovoj zemlji i brani interese našeg naroda i Republike Srpske - rekao je Baškalo.

 Foto: RTRS

Upravo taj motiv, kao najbitniji, navodi i rukovodstvo fakulteta. Iako dvije godine u nauci i naučnom razvoju nije dug period, dekan fakulteta, ali i rektor Univerziteta, ostvarenim rezultatima zadovoljni. 

- Već sada kad se osvrnemo za sobom vidimo da imamo razloga da budemo zadovoljni onim što je urađeno. Veliko je interesovanje studenata za naš osnovni studijski program, to je značajan parametar - istakao je dekan Fakulteta bezbjednosnih nauka Univerziteta u Banjaluci Predrag Ćeranić.

Foto: RTRS

- Univerzitet apsolutno podržava razvoj ovog fakulteta kaos voje najmlađe članice. Istina, dakle, fakultet bezbjednosnih nauka je nastavio kontinuitet rada i razvoja Visoke škole unutrašnjih poslova - naglasio je rektor Univerziteta u Banjaluci.

Zbog sve brojnijih opasnosti, Fakultet je izuzetno značajan i za bezbjednosni sistem Srpske istakla je predsjednica Republike. Zadovoljna je zainteresovanošću studenata i kvalitetom nastave.

- Smatram da je ovaj fakultet nešto što doprinosi uopšte stabilnosti društva. Upravo na taj način što ćemo edukovati kadrove koji će moći prepoznati te prijetnje i sa njima se uhvatiti u koštac - izjavila je predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović.

Fakultet koji ima oko 18 zaposlenih pokrenuo je i drugi ciklus studija. Upisna kvota određuje se saradnjom sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, zbog čega sve studente nakon školovanja očekuje posao. 

- Kadrovi koji izlaze sada sa Fakulteta bezbjednosnih nauka su veoma bitni za MUP. To su visokoobrazovani kadrovi, veoma kvalitetni i mi ih odmah uključujemo u rad MUP-a - dodao je ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač.

Iako najmlađa organizaciona jedinica banjalučkog Univerziteta, Fakultet bezbjednosnih nauka ima uspješnu saradnju sa drugim fakultetima u regionu i Evropi, pa profesore šalju na stručna usavršavanja, ali organizuju i razmjene studenata.