latinica  ћирилица
06/03/2019 |  11:17 ⇒ 19:31 | Autor: RTRS

Srpska nema uslove za trajno zbrinjavanje migranata

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da je Srpska jasno poručila da neće biti trajnog smještanja migranata na njenoj teritoriji.

- Јasan je stav Republike Srpske, mi smo to definisali kroz zaključke Vlade još prošle godine, kada smo prepoznali da je u pitanju problem velikih razmjera kojim se niko ne bavi na adekvatan način. Kada kažem niko, prevashodno mislim na institucije na nivou BiH koje su zadužene da se time bave. Tu je postojalo odsustvo prave saradnje ili funkcionalne veze koja je morala da postoji da bi se uhvatili u koštac sa tim problemom - istakla je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da je drugi problem to što "BiH ima vrlo propusnu granicu", zbog čega u zemlju može da dođe ko god hoće i kako hoće.

Cvijanovićeva je istakla da je migrantska kriza organizovani projekat.

- U pitanju je projekat koji je iniciran od strane onih koji su rušili, kako su ih zvali, režime i izazvali i ovo kretanje ljudi, ali isto tako i jednu plansku aktivnost koja podrazumijeva dolazak i naseljavanje na evropsko tlo ljudi koji nikada tu nisu živjeli - rekla je ona i dodala da Srpska nema uslove za trajno zbrinjavanje migranata.