latinica  ћирилица
08/03/2019 |  15:13 ⇒ 09/03/2019 | 10:15 | Autor: RTRS

Sve više ilegalnih migranata ulazi u BiH, u Bijeljini pronađeno 89

U Bijeljini je noćas pronađeno 89 migranata. Policija je nekoliko migranata privela i na području Doboja i Gradiške. Na teritoriju Republike Srpske ilegalno su ušli iz susjednih zemalja i nisu imali lične dokumente.

Tokom noći i jutra, u više odvojenih grupa,samo na području Policijske uprave Bijeljina pronađeno je 89 migranata, bez identifikacionih dokumenata - iz Pakistana, Bangladeša, Irana i Avganistana. U prošloj godini u Semberiji je evidentirano 1.667 migranata. 

- Јa sam često razgovarao sa migrantima, sa njihovim grupama i ono što zabrinjava je da oni nemaju namjeru da napuste BiH i žele da ovdje ostanu. Mi smo kategorični – ne mogu ostati ovdje , za njih se neće graditi nikakvi kampovi i centri - rekao je Član Koordinacionog tijela Vlade Republike Srpske za praćenje kretanja migranata Miloš Stevanović.

Kako bi se rješavanju ovog problema na nivou BiH ozbiljnije pristupilo, neophodno je što prije formirati Savjeta ministara BiH, ističe predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković. 

- Ono što je posebno opasno i što zabrinjava sve nas koji živimo na prostorima BiH jeste da imamo sve više narušavanja javnog reda i mira na određenim područjima. Čak su hvatani i pojedinci koji ilegalno prevoze te ljude, ali imali smo i teške krađe i narušavanje javnog reda i mira - naglasio je Višković.

U protekla dva mjeseca, u odnosu na isti period prošle godine, priliv migranata je povećan za 150 odsto. Ovaj podatak je zabrinjavajući, kažu u Službi za poslove sa strancima BiH.

- U samo posljednja četiri dana imamo priliv na dnevnm nivou preko 100 ilegalnih migranata i alarm što se tiče migracija je sigurno upaljen - dodao je direktor Službe za poslove sa strancima BiH Slobodan Ujić,

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač razgovarao je s šefom Međunarodne organizacije za migracije BiH Piterom Van der Ojvertom o aktivnostima koje MUP preduzima u vezi sa migrantskom krizom, te pružanju podrške Graničnoj policiji BiH.