latinica  ћирилица
09/03/2019 |  11:12 ⇒ 12:24 | Autor: RTRS

Trebinje: Snimljeno stanje stabala u gradskom parku

Stanje preostalih stabala u gradskom parku u Trebinju je zadovoljavajuće, utvrdili su stručnjaci sa Šumarskog fakulteta u Beogradu.

Njih je grad Trebinje angažovao da sagledaju stanje i planiraju zaštitu, nakon počinjene štete koju je uzrokovalo olujno nevrijeme.

Slijedi redovan stručni nadzor i preventivne mjere, kako bi se ubuduće izbjegle posljedice jakih udara vjetra.

Neophodno je ukloniti i sanirati trule i polomljene grane, izvaljena stabla zamijeniti mlađim i vitalnijim, a uz pomoć stručnjaka iz oblasti hortikulture – prostor dodatno oplemeniti žbunastim dekorativnim vrstama, zaključak je fitopatologa Dragana Karadžića, prorektora u penziji Šumarskog fakulteta u Beogradu, nakon obilaska gradskog parka u Trebinju.

- Sada je veoma bitno da dođe neki hortikulista da ono što je uklonjeno zamijeni nekim žbunastim vrstama. Može veoma brzo ovaj park da se dovede do početni fazu.Većina stbala je zdrava, ima u centru parka par stabala koji su počekla lagano da trunu ali to je od starosti,. To bi trebali snimiti da ne bi slučajno bila trulež u korijenu, da ne bi došlo do nekih većih posljedica, pojasnio je Karadžić.

Nakon urgentnih intervencija na objektima, na red je došla i sanacija i obnova gradskog parka.

- Ideja je da se u što hitnijem roku uradi jedan elaborat koji će nam pokazati tačno kakvo je trenutno stanje stabala u gradskom parku, kada su u pitanju mjere mehaničke i hemijske zaštite stabala i eventualno neke rekonstrukcije. Vodićemo računa i o tome što je profesor rekao, da ne pretjerujemo i da ipak park treba da ima zelenu oazu, kaže Stevan Bekan, direktor ЈU "Ekologija i bezbijednost", Trebinje.

Posjeta profesora Karadžića nastavak je dobre saradnje Grada Trebinja sa relevantnim stručnim institucijama na planu izrade dokumenata važnih za kvalitetno upraljanje zelenim površinama.