latinica  ћирилица
12/03/2019 |  14:45 | Autor: SRNA

Tovirac: Usmjeriti gazdinstva ka udruživanju

Cilj projekta "Razvoj ruralne aktivnosti na selu" jeste da se veći broj poljoprivrednih gazdinstava usmjeri ka određenim organizacionim oblicima na osnovu kojih mogu učestvovati u nabavci opreme i mehanizacije, rekla je Srni Slađana Tovirac iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i poljoprivrede Republike Srpske.
Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede - Foto: RTRS
Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivredeFoto: RTRS

Tovirčeva, koja je stručni saradnik Јedinice za koordinaciju poljoprivrednih projekata pri resornom ministarstvu, pojasnila je da je riječ o projektu koji se realizuje od polovine 2016. godine, koji je usmjeren ka poljoprivrednim proizvođačima, odnosno onom profilu koji ima mjesečne prihode manje od 500 KM po članu domaćinstva.

- Projekat ima tri do četiri komponente u svom razvoju, a jedna od njih je i razvoj tržišta infrastrukture koji je realizovan u posljednje tri godine na području 20 ruralnih opština - podsjetila je ona.

Tovirčeva je navela da je sljedeća komponenta finansiranje repromaterijala putem start-paketa za one proizvođače koji imaju potpisane ugovore sa nekim od organizatora proizvodnje.

- Јedna važna komponenta koja se trenutno realizuje je finansiranje nabavke opreme i mehanizacije za organizovane oblike, odnosno udruženja poljoprivrednih proizvođača i zadruge - navela je ona.

Prema njenim riječima, kada je riječ o realizaciji projekta na području dobojske regije bilo bi sedam opština - Brod, Derventa, Petrovo, Šamac, Donji Žabar, Pelagićevo i Vukosavlje.

- Početkom marta realizovali smo projekat na području opštine Šamac koji se prije svega odnosio na jačanje kapaciteta poljoprivrednih proizvođača i to je radilo prije svega udruženje povrtara ove opštine, koje je putem projekta kandidovalo tri plastenika sa sistemima za navodnjavanje - podsjetila je ona.

Prema njenim riječima, zahvaljujući ovim plastenicima proizvođači će intenzivno raditi na proizvodnji rasada najzastupljenijeg povrća u Posavini - paradajza, paprike, krastavca i patlidžana.

Ona je istakla da Udruženje povrtara za sada ima 15 stalnih članica koje se bave ovom proizvodnjom i dodala da je cilj članova udruženja da, zahvaljujući projektima Ministarstva, rade na jačanju kapaciteta plastenika i proširivanju povrtarske proizvodnje.

Članovima šamačkog Udruženja povrtara iz Gornje i Donje Crkvine i Pisara prošle sedmice svečano su uručena tri plastenika, u okviru projekta koji se realizuje posredstvom Јedinice za koordinaciju poljoprivrednih projekata pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske.

Vrijednost sva tri plastenika je 13.000 KM, od čega opština Šamac učestvuje sa 10 odsto, a Udruženje povrtara sa 20 odsto.