latinica  ћирилица
12/03/2019 |  18:33 | Autor: SRNA

Knežević najavio krivičnu prijavu protiv Đukanovića

Biznismen Duško Knežević, za kojim je Crna Gora raspisala potjernicu zbog optužbi za privredni kriminal i pranje novca, najavio je da će u četvrtak, 14. marta, podnijeti krivičnu prijavu protiv crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića, kojeg optužuje da je vođa organizovane kriminalne grupe.
Milo Đukanović i Knežević Duško (Foto:info4s.net) -
Milo Đukanović i Knežević Duško (Foto:info4s.net)

Knežević, koji se nalazi u Londonu, je, obraćajući se putem video-linka studentima Univerziteta Mediteran, čiji je vlasnik, rekao da je njegov advokatski tim pripremio "pravne radnje prema Đukanoviću i njegovoj familiji".

- U četvrtak ćemo preduzeti veliku pravnu radnju. To će sigurno izazvati veliki politički zemljotres u Crnoj Gori, jer će biti prvi put da neko podigne krivičnu prijavu protiv predsjednika države da je vođa organizovane kriminalne grupe - kaže Knežević.

Prema njegovim riječima, u ovom momentu je veoma važno da dođe do promjena i da familija Đukanović dobije ono što je zalužila, a to je da pravda zakuca na njihova vrata.

Na pitanje da li vjeruje da se putem mirnih protesta može doći do toga da Đukanović ode sa vlasti, Knežević je rekao da je "Đukanović sada u velikoj panici i lošoj situaciji, a posebno zato što se razotkriva ta njegova hobotnica i što svaki dan isplivavaju afere koje su vezane za njega i njegovu porodicu".

Knežević, koji je vlasnik Atlas grupe, istakao je da je njegov život ugrožen.

- Kako me prate razne službe, možda će mi biti ovo posljednje obraćanje, ali da znate da je tu veliki rizik i da su sve karte na stolu - dodao je Knežević.

Na pitanje da li se ukupna situacija može odraziti na Univerzitet Mediteran, Knežević je rekao da će svaki atak na Univerzitet biti međunarodno prosecesuiran.

- Napali su mi dvije banke i televiziju. Pokušavao sam da Univerzitet Mediteran držim po strani od ovih dešavanja kako ne bi uticao na to da mladi ljudi i njihovi roditelji osjete da im je ugrožen opstanak na Univerzitetu - poručio je Knežević.

On je rekao da se nada da režim neće napraviti grešku i da neće zatvoriti njegov Univerzitet.

- Nadam se da Đukanović neće ući u istoriju kao čovjek koji je zatvorio Univerzitet Mediteran - dodao je on.

Za vlasnikom Atlas grupe Duškom Kneževićem raspisana je nacionalna potjernica jer se ne nalazi u Crnoj Gori, već u Londonu.

Knežević je osumnjičen da je od 2008. do 2017. godine otvorio i ugasio više fiktivnih firmi, te da je bio na čelu kriminalne grupe.

Istraga je pokrenuta nakon što se pojavio snimak na kojem Knežević uručuje kovertu sa 97.500 evra bivšem gradonačelniku Podgorice Slavoljubu Stijepoviću  za kampanju pred izbore 2016. godine.

Knežević je rekao da je Stijepoviću poslao 200.000 dolara za finansiranje kampanje Demokratske partije socijalista /DPS/, ali da mu je on tražio da ih konvertuje u evre da bi ih mogao podijeliti partijskim aktivistima na terenu.

Evropska komisija pozvala je crnogorske vlasti da brzo i efikasno istraže navode vlasnika "Atlas grupe" o donacijama DPS-u uoči izbora 2016. godine.