latinica  ћирилица
13/03/2019 |  08:39 ⇒ 08:40 | Autor: SRNA

Đukanović odbio 41 molbu za pomilovanje

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović odbio je 41 molbu za pomilovanje u prethodnih šest mjeseci, navodi se u drugom prilogu Izvještaju Evropske komisije o Crnoj Gori za period od 20. oktobra prošle do marta ove godine.
Milo Đukanović - Foto: SRNA
Milo ĐukanovićFoto: SRNA

- Predsjednik Crne Gore donio je 41 odluku od kojih su sve bile negativne, dok su dvije molbe odbačene. Trenutno je u radu 38 predmeta - navodi se u dokumentima koje je objavila Vlada Crne Gore.

U dijelu izvještaja koji se odnosi na rad Agencije za sprečavanje korupcije, navodi se da je, kada je riječ o Zakonu o lobiranju, četrnaest osoba položilo ispit za obavljanje poslova lobiranja i dobilo sertifikat o položenom ispitu, odnosno ukupno sedam osoba od 1. januara prošle godine.

Kada je u pitanju izricanje disciplinskih mjera, u dijelu sprečavanja sukoba interesa i ograničenja u vršenju funkcija, naglašava se da je nakon donošenja odluka Agencije, šest javnih funkcionera podnijelo ostavku sa javne funkcije, nakon čega su i razriješeni te funkcije.

Ističe se da su organi vlasti u izvještajnom periodu jednom javnom funkcioneru, na osnovu sudske presude, oduzeli imovinsku korist od 10.800 evra.

- Nakon pokretanja upravnog postupka pred Agencijom, pet javnih funkcionera je podnijelo ostavke na dužnosti u privrednim društvima, dok su u tri predmeta javni funkcioneri vratili 4.600 evra za koje je u toku postupka utvrđeno da su primljeni suprotno odredbama zakona - dodaje se u drugom prilogu Izvještaju Evropske komisije o Crnoj Gori za period od 20. oktobra prošle do marta ove godine.