latinica  ћирилица
13/03/2019 |  09:50 ⇒ 21:18 | Autor: RTRS

NSRS razmotrila izmjene Zakona o porezu na dobit

U popodnevnom dijelu zasjedanja Narodna skupština je razmotrila Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dobit, kojim se na drugačiji način uređuje poreska olakšica po osnovu ulaganja u proizvodne djelatnosti. Cilj ovog prijedloga je pospješivanje investiranja u proizvodne djelatnosti u Srpskoj, čime bi se stimulisala i proizvodna djelatnost. Nastavak sjednice zakazan je za sutra u 10.00 časova.

20.00 - Sjednica NSRS biće nastavljena sutra raspravom o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona i fiskalnim kasama.

Na dnevnom redu je specijalni izvještaj Ombudsmana za ljudska prava BiH o stanju u oblasti migracija u BiH.

Biće razmatrana i infrmacija o obavezama koje za BiH i Republiku Srpsku proističu iz procesa pridruživanja EU sa pregledom mjera i aktivnosti realizovanih tokom 2018. godine, te o ostvarenim rezultatima i približavanju propisa Republike srpske propisima Evropske unije. Nastavak sjednice zakazan je za 10.00 časova.

19.39 - Ministarka finansija Republike Srpske Zora Vidović smatra da će usvajanje izmjena i dopuna Zakona o fiskalnim kasama dovesti do suzbijanja sive ekonomije i rast prihoda od poreza na dohodak. Obrazlažući Nacrt izmjena i dopunama Zakona o fiskalnim kasama u NSRS, Vidovićeva je rekla da će izdavanjem fiskalnih rauna poslovni subjekti u Srpskoj biti dovedeni u ravnopravan položaj. Vidovićeva je navela da su predviđene kazne za prekršioce ovog zakona za pravna lica od 10.000 do 20.000 KM. Ona je najavila da će ovaj nacrt zakona biti upućen u javnu raspravu.

Nacrtom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o fiskalnim kasama produžava se rok na koji se može izreći mjera zabrane obavljanja đelatnosti za prekršaj učinjen prilikom registrovanja prometa i izdavanja fiskalnih računa sa dosadašnjih 15 na 30 dana, a u slučaju ponovljenog prekršaja ta mjera iznosi 60 dana.

U obrazloženju Nacrta zakona navodi se da su razlozi za donošenje ovog zakonskog rješenja sadržani u potrebi unapređenja kontrolnih inspekcijskih postupaka u oblasti prometa robe i usluga s ciljem suzbijanja sive ekonomije.

19.34 - Nacrtom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjem platnom prometu predložene su dodatne norme s ciljem olakšanja poslovanja privrednih subjekata i unapređenja sprovođenja postupka prinudne naplate potraživanja na novčanim sredstvima radi veće zaštite povjerilaca. Ministarka finansija Zora Vidović istakla je da je predloženo uspostavljanje registra računa fizičkih lica, kao jedinstvene elektronske evidencije i centralne baze podataka o otvorenim novčanim računima fizičkih lica u bankama.

- Ovo je predloženo u skladu sa međunarodnim standardima i direktivama EU, radi brže i lakše identifikacije računa dužnika u poreskom i izvršnom postupku, kao i drugim sudskim postupcima. Nacrtom zakona je propisano kako i koji podaci se unose u registar računa fizičkih lica, a njima neće biti obuhvaćeni podaci o stanju i prometu na računima - rekla je Vidovićeva obrazlažući zakonsko rješenje.

Ona je naglasila da podaci neće biti javno dostupni, a Agencija za posredničke, informatičke i finansijske usluge, kao ovlašćeni subjekt koji uspostavlja i vodi registar, dužan je da primjenjuje propise kojima se uređuje zaštita ličnih podataka. Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je ovo zakonsko rješenje.

19.20 - NSRS razmotrila je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o društvima za osiguranje kojim je preciziran status i način rada filijale društva za osiguranje iz Federacije BiH koja posluje na teritoriji Srpske, kao i njenih nižih organizacionih dijelova. Ministarka finansija Srpske Zora Vidović rekla je u obrazloženju ovog dokumenta da je zakonskim rješenjem predloženo povećanje osnovnog kapitala društva s ciljem pripreme društva za uvođenje liberalizacije cijena osiguranja od autoodgovornosti.

19.16 - Ministarka finansija Republike Srpske Zora Vidović rekla je da je izmjenama i dopunama propisano da poreski obveznik može da izvrši umanjenje poreske osnovice poreza na dobit za vrijednost ulaganja u opremu i postrojenja za obavljanje registrovane proizvodne djelatnosti.

18.10NSRS razmotrila je Nacrt zakona o izmjenama Zakona o lokalnoj samoupravi kojim se do 30. juna 2021. godine produžava rok za usklađivanje broja zaposlenih u lokalnim samoupravama. Pomoćnik ministra uprave i lokalne samouprave Srpske Slavica Lukić rekla je u završnoj riječi da je postojećim Zakonom zabranjeno dalje zapošljavanje u jedinicama lokalne samouprave u Srpskoj.

Ona je rekla da će sve sugestije narodnih poslanika biti razmatrane do utvrđivanja prijedloga zakona o izmjenama Zakona o lokalnoj samoupravi.

17.00 - Sjednica nastavljena nakon redovne pauze.

15.00 - Šef Poslaničkog kluba SNSD-a Igor Žunić smatra da treba usvojiti nove kriterijume koji će definisati pitanje broja zaposlenih u lokalnim zajednicama u Srpskoj.

Tokom skupštinske rasprave o Nacrtu zakona o izmjenama Zakona o lokalnoj samoupravi, Žunić je rekao da je za usvajanje novih kriterijuma potrebno obaviti javnu raspravu i postići dogovor sa Savezom opština i gradova Republike Srpske.

Žunić smatra da je korektan prijedlog Saveza opština i gradova Republike Srpske da se za dvije godine prolongira rok za primjenu kriterijuma za utvrđivanje maksmalnog broja zaposlenih u gradskoj, odnosno opštinskoj upravi.

U Narodnoj skupštini u toku je redovna pauza do 17.00 časova

14.35 - Poslanik SNSD-a Dušica Šolaja smatra da bi trebalo utvrditi različite kriterijume o broju zaposlenih u gradovima i u opštinama Republike Srpske.

Tokom skupštinske rasprave o Nacrtu zakona o izmjenama Zakona o lokalnoj samoupravi, Šolaja je rekla da se ne mogu gradovi Banjaluka i Trebinje porediti u pogledu broja zaposlenih radnika sa nekim drugim lokalnim zajednicama.Šef poslaničkog kluba SDS-a Miladin Stanić predložio je da bude uveden veto na zapošljavanje u lokalnim zajednicama, te da se u njima prirodnim putem smanji broj zaposlenih.

Stanić je rekao da u Republici Srpskoj trenutno ima 1.500 viška zaposlenih radnika u lokalnim zajednicama za čije plate se na godišnjem nivou izdvaja 27 miliona KM, a na četvorogodišnjem 100 miliona KM.

13.45 - Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Ranka Perić Romić smatra da opštinama i gradovima u Srpskoj treba ostaviti mogućnost da same kažu koliko im treba zaposlenih u lokalnim samoupravama, a ne da im to neko određuje. Tokom skupštinske rasprave o Nacrtu zakona o izmjenama Zakona o lokalnoj samoupravi, Romićeva je rekla da bi trebalo utvrditi kriterijume prema kojima bi određene jedinice lokalne samouprave bile izuzete od primjene zakonskog rješenja o smanjenju broja zaposlenih u jedinicama lokalne samouprave.

- Mislim da se ova zakonska odredba ne može primjenjivati jednako na grad Banjaluku kao najveći ekonomski, obrazovni i kulturni centar Republike Srpske u odnosu na druge jedinice lokalne samouprave - navela je Romićeva.

Poslanik PDP-a Perica Bundalo predložio je da se ovaj nacrt zakona povuče iz skupštinske pocedure ili da se pooštre kaznene odredbe za nepoštivanje zakona koji reguliše ovu oblast.

13.30 - Pomoćnik ministra uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Slavica Lukić rekla je danas u Narodnoj skupštini da se Nacrtom zakona o izmjenama Zakona o lokalnoj samoupravi do 30. juna 2021. godine produžava rok za usklađivanje broja zaposlenih u lokanim samoupravama.

Obrazlažući ovaj nacrt pred poslanicima, Lukićeva je navela da je Savez opština i gradova Republike Srpske predložio da se rok za primjenu kriterijuma za utvrđivanje maksimalnog broja zaposlenh u gradskoj, odnosno opštinskoj upravi produži zbog nemogućnosti usklađivanja broja zaposlenih u zakonom propisanom roku.

Ona je navela da je, nakon konsultacija, rok za usklađivanje broja zaposlenih produžen do 30. juna 2021. godine.

12.30 - Ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović rekao je danas da je cilj Nacrta zakona o likvidacionom postupku efikasniji, ekonomičniji i brži likvidacioni postupak sa što manjim troškovima. Kasipović je istakao da se ovim zakonskim rješenjem uređuje likvidacioni postupak koji se sprovodi nad pravnim licima pred nadležnim sudovima u Republici Srpskoj.

On je podsjetio da je Zakon o likvidacionom postupku u primjeni od 2002. godine, i od tada nije mijenjan niti dopunjavan.

- Ministarstvo pravde Republike Srpske, kao ovlašteni obrađivač ovog zakona, primilo je inicijativu Privredne komore Republike Srpske i okružnih privrednih sudova u Republici Srpskoj, da je potrebno pristupiti izmjenama i dopunama ovog zakona, odnosno donošenju novog zakona - rekao je Kasipović.

On je naglasio da je zakonskim odredbama uveden i skraćeni dobrovoljni likvidacioni postupak.

Poslanici u Narodnoj skupštini saglasni su da je navedeno zakonsko rješenje kvalitetno, posebno odredbe koje se odnose na dobrovoljnu likvidaciju preduzeća. Narodna skupština razmotrila je navedeno zakonsko rješenje.

11.48 - Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je Prijedlog zakona o gradu Gradiška i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o teritorijalnoj organizaciji Republike Srpske. Pomoćnica ministra uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Јasna Lukić u završnoj riječi čestitala je stanovnicima Gradiške dobijanje statusa grada i budući razvoj ove lokalne zajednice.

Lukićeva je rekla da je Zakon o teritorijalnoj organizaciji Republike Srpske "živi zakon" kojim na inicijativu i u određenom postupku građani mogu pokrenuti promjenu teritorijalne organizacije Srpske, kao što je formiranje opštine, grada i mjesne zajednice.

Tokom objedinjene skupštinske rasprave o ova dva prijedloga zakona, poslanik SNSD-a Denis Šulić založio se za potrebu da se maksimalno i ravnomjerno razvija Republika Srpska. On je rekao da će Gradiška, dobijanjem statusa grada, imati mogućnost da se dodatno razvija u svim oblastima života.

Poslanik SDS-a Nedeljko Glamočak smatra da Vlada Republike Srpske i resorno ministarstvo u narednom periodu treba da rade na decentralizaciji vlasti i jačanju životnog standarda građana. Glamočak je čestitao stanovnicima Gradiške dobijanje statusa grada i poželio da se ova lokalna zajednica razvija bolje nego kada je imala status opštine.

Poslanik SNSD-a Ognjen Žmirić predložio je Vladi Republike Srpske da, po dobijanju statusa grada, u Gradišci održi jednu od sjednica.

Poslanik SNSD-a Radovan Vuković čestitao je građanima Gradiške dobijanje statusa grada koji će dodatno unaprijediti razvoj ove lokalne zajednice.

11.00 - Prijedlogom zakona o gradu Gradiška ispunjeni su svi uslovi za promjenu statusa opštine Gradiška u grad, rekla je pomoćnica ministra uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Slavica Lukić.

Obrazlažući ovaj prijedlog zakona u Narodnoj skupštini Republike Srpske, Lukićeva je podsjetila da je opština Gradiška, dostavljanjem elaborata o opravdanosti zahtjeva za sticanje statusa grada i odluke Skupštine opštine Gradiška upućenog Vladi, pokrenula postupak za dodjelu statusa grada.

Lukićeva je obrazložila Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o teritorijalnoj organizaciji Republike Srpske, ističući da je razlog za njegovo donošenje usklađivanje sa Zakonom o gradu Gradiška kojim Gradiška stiče status grada.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Na dnevnom redu je i Izvještaj Ombudsmana za ljudska prava BiH o stanju u oblasti migracija u BiH, kao i Informacija o obavezama koje za BiH i Srpsku proističu iz procesa pridruživanja Evropskoj uniji sa pregledom mjera realizovanih prošle godine

Poslanici Srpske usvojili su sinoć Zakon o igrama na sreću, koji će, kako se navodi, uvesti više reda u tu oblast, a samim tim i omogućiti više prihoda u budžetu.