latinica  ћирилица
13/03/2019 |  10:25 ⇒ 10:38 | Autor: SRNA

Uprave ŽRS-a i Arselor Mitala da pronađu obostrano povoljno rješenje

Predstavnici osam sindikalnih organizacija pri Željeznicama Republike Srpske ocijenili su da bi uprave Željeznica i kompanije Arselor Mital iz Prijedora, kao dugoročni partneri, trebalo da zajedno pronađu obostrano najbolje rješenje oko povećanja cijene prevoza rude na relaciji Omarska-Zenica, isključujući nekorektnosti i političku manipulaciju.
Željeznice Srpske - Foto: RTRS
Željeznice SrpskeFoto: RTRS

- Smatramo da je povećanje cijene prevoza rude opravdano, jer cijene prevoza nisu povećavane još od 2014. godine, dok je u istom periodu više puta došlo do povećanja cijene energenata /nafte/, povećani su troškovi radne snage, a najavljeno je i povećanje cijene električne energije. Za sve to vrijeme plate zaposlenih na željeznici nisu povećavane - navodi se u zajedničkom saopštenju sindikalnih organizacija ŽRS-a.

Sindikati su izrazili zabrinutost za egzistenciju zaposlenih na ŽRS-u kao i egzistenciju njihovih porodica, a na osnovu aktuelnih razgovora uprava ŽRS-a i Arselor Mitala iz Prijedora o povećanju cijene prevoza rude na relaciji Omarska-Zenica.

U saopštenju se navodi da plate u Željeznicama nisu povećavane još od 2007. godine, s tim da je prosječna plata zaposlenih manja od plata u drugim preduzećima u javnom, ali i privatnom sektoru kao što je Arselor Mital".

- Sindikati ne žele da budu dio političkih nekorektnosti i manipulacija i ne želimo da se bavimo poslovnom politikom preduzeća, ali imamo potrebu da iznesemo svoje mišljenje i stav po pitanju ovakvih tema kojima se dovodi u pitanje egzistencija zaposlenih kao i samo funkcionisanje Željeznica Republike Srpske - navodi se u saopštenju.

Iz sindikata poručuju da ništa manji značaj nemaju radnici ŽRS-a od radnika Arselor Mitala i da razumiju njihove zahtjeve, ali poručuju da i oni treba da razumiju zahtjeve radnika ŽRS-a.

U okviru ŽRS-a djeluju Sindikat željezničara, Samostalni sindikat mašinovođa, Samostalni sindikat saobraćajno-transportne djelatnosti, Samostalni sindikat održavanja šinskih vozila, Sindikat radnika infrastrukture Doboj, Sindikat radnika infrastrukture Banjaluka, Sindikat mašinovođa Banjaluka, te Nezavisni sindikat željezničara Republike Srpske.

Proizvodnja rude u Omarskoj bila je od početka marta obustavljena zbog, kako su naveli iz kompanije Arselor Mital, neuspjeha u pregovorima sa ŽRS-om o cijeni transporta i količini rude koja se planira prevoziti od Prijedora do Zenice.

Prijedorskom željeznom rudom snabdijeva se Željezara u Zenici.

Većinski vlasnik rudnika u Omarskoj i Željezare u Zenici je kompanija Arselor Mital.