latinica  ћирилица
13/03/2019 |  13:44 ⇒ 15:18 | Autor: SRNA

Afera "Državni udar": Advokati odbrane napustili sudnicu

U podgoričkom Višem sudu danas nisu iznesene završne riječi na suđenju za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016. jer su advokati odbrane napustili sudnicu, a sudija Suzana Mugoša nastavak je zakazala za sutra.
Advokati odbrane napuštaju sudnicu (Foto: IN4S) -
Advokati odbrane napuštaju sudnicu (Foto: IN4S)

- Advokati bez odobrenja napuštaju sudnicu. Sud donosi rješenje, advokati koji su napustili bez odobrenja suda današnji pretres, kažnjavaju se sa po 1.000 evra - istakla je Mugoša.

Ona je na početku današnjeg ročišta saopštila da su advokati Dušan Radosavljević i Miroje Јovanović sudu dostavili podnesak, sa novim dokazima i prijedlogom dopune dokaznog postupka.

Mugoša je pojasnila da je dokazni postupak završen, te da će dokazi biti razmotreni nakon iznošenja završnih riječi.

- Nakon iznošenja završnih riječi imaćemo u vidu dostavljeni snimak, koji će biti dostavljen specijalnom državnom tužiocu - rekla je Mugoša.

Advokati odbrane su, međutim, bili protiv takvog prijedloga Mugoša, navodeći da je tako nešto besmisleno.

Advokat Dušan Radosavljević rekao je da su CD sa video-zapisom dostavili u 11.00 časova. On je rekao da je o novim dokazima sudsko vijeće trebalo da se izjasne prije iznošenja završnih riječi.

- Imali ste vremena da se upoznate o tome, ne znam vaš stav o autentičnosti. Dostavljeno je dovoljno primjeraka. Moj prijedlog je da se ne prelazi na završne riječi - rekao je Radosavljević.

Sa njim se saglasio i advokat Miroje Јovanović, koji je rekao da nema razloga da se sumnja u autentičnost novih dokaza. On smatra da nema uslova za davanje završnih riječi.

Advokat Dražen Medojević rekao je da je izvođenje dokaza besmisleno nakon završnih riječi, jer taj dokaz mijenja sadržinu završnih riječi kako branilaca, tako i tužioca.

Mugoša je na prethodnom ročištu upoznala optužene koji su bili u sudnici o dosadašnjem dokaznom postupku, nakon čega je rekla da je završen.

- Vijeće smatra da je činjenično stanje dovoljno rasvijetljeno i zrelo za presudu. Sud poziva stranke na davanje završnih riječi - saopštila je tada Mugoša.

Vijeće je odbilo više prijedloga odbrane i tužilaštva, uz obrazloženje da bi vodili odugovlačenju sudskog postupka.

Optužnicom Specijalnog tužilaštva obuhvaćeni su dvojica ruskih državljana Eduard Šišmakov i Vladimir Popov, srpski državljani Miloš Јovanović, Nemanja Ristić, Predrag Bogićević, Bratislav Dikić, Kristina Hristić, Branka Milić, Milan Dušić, Dragan Maksić i Srboljub Đorđević.

Optužnicom su obuhvaćena i lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević, kao i Mihailo Čađenović, vozač DF-a, dok se postupak protiv prevodioca DF-a Ananija Nikića vodi posebno.

Svjedok saradnik Saša Sinđelić, ključni svjedok u procesu za "državni udar", na snimku koji su advokati odbrane dostavili redakciji "IN4S" porekao je sve što je svjedočio u Višem sudu u Podgorici i istakao da nije bilo nikakve zavjere u vezi sa upadom u Skupštinu Crne Gore i ubistvom Mila Đukanovića.