latinica  ћирилица
13/03/2019 |  15:33 ⇒ 17:23 | Autor: RTRS

Nastaviti trend smanjenja nezaposlenosti u Srpskoj i Srbiji

Usvajanje pozitivnih praksi i iskustava u zapošljavanju, značajno je za Zavod za zapošljavanje Republike Srpske. U procesima evropskih integracija mogući su i zajednički projekti sa Srbijom radi povlačenja sredstava iz evropskih fondova.

Zapošljavanje mladih i inovativnih u okviru "Start ap Srpska" programa u koji je i Vlada Srbije uložila milion KM najvjerodostojniji je primjer saradnje Srpske i Srbije u oblasti zapošljavanja.

- Proširili smo sredstva na 3,6 miliona, obuhvatili 105 nezaposlenih mladih do 30 godina. Na raspolaganju su sredstva u iznosu do 20.000 za uslužnu, a 50.000 KM za proizvodne djelatnosti - rekao je Miroslav Vujičić, direktor Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske.

U Srpskoj je 2018. godine kroz programe zapošljavanja obuhvaćeno 5.200 lica, a za te namjene izdvojeno je 17 miliona KM.

Budžet Srbije za iste namjene u ovoj godini je 45 miliona evra, a cilj zapošljavanje 135,000 lica.

- Očekujemo stopu nezaposlenosti ispod 10 odsto, veoma smo blizu tog broja, trenutno ona iznosi 12 odsto. Programi su namjenjeni razvoju privatnog sektora i preduzetništva - istakao je Zoran Martinović, direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Republike Srbije.

Presudna je uloga Nacionalne službe za zapošljavanje Srbije u procesu razvoja i osavremenjivanja službi Zavoda za zapošljavanje Srpske.

Danas su u Palama dogovorili zajedničke planove s naglaskom na intenzivnije zapošljavanje mladih i njihov ostanak na ovim prostorima.