latinica  ћирилица
13/03/2019 |  15:56 ⇒ 20:07 | Autor: RTRS

Građevinski sektor u Srpskoj u ekspanziji

Investiranje u građevinarstvo bilježi rast, moglo se čuti na otvaranju 23. Sajma građevinarstva i elektro-mašinske industrije u Banjaluci. U naredna tri dana predstaviće se više od 100 izlagača iz 11 zemalja. To je i prilika da razmjene iskustva i ukažu na ključne probleme.

Izlagači iz regiona, Evrope i Kine na Sajmu Grames Demi, najmasovnijem do sada, svoje kapacitete predstaviće građevinskom i sektoru mašinske industrije u Srpskoj.

- Ove godine lajtmotiv sajma je bila ekologija, tj. ekološki odobreni proizvodi, očuvanje energije i slične teme - kaže Dobrica Žugić, predsjednik Uprave banjalučkog Velesajma.

A teme su i ono što posebno muči ovaj sektor. Lideri u njemu, kažu, bez rasta nema razvoja, a rast otežavaju zastarjeli obrazovni sistem i poreska opterećenja.

- Nikada nisu bili veći porezi i doprinosi nego što su sada i ako to ne napravimo onda će budžet biti siromašniji - istakao je Rajko Dukić, predsjednik kompanije Boksit Milići.

Iz prvog reda o problemima, sa kojima nije apsolutno saglasan, slušao je predsjednik Vlade Radovan Višković. Srpska, kaže, pravi povoljan poslovni ambijent, Vlada je na raspolaganju privrednicima i od njih očekuje pomoć prije svega u čišćenju sopstvenih redova i borbi protiv sive zone.

- Mi ne možemo ići na značajna smanjenja opretećenja na realni sektor sve dok ne pronađemo alternativne izvore iz kojih ćemo prihodovnu stranu u budžetu povećavati da bi onda na rashodovnoj strani mogli davati olakšice - rekao je Višković.

Već od 1. januara naredne godine u tom smijeru Vlada bi mogla napraviti iskorak, potvrdio je njen predsjednik.

Za probleme u građevinskom sektoru, ali i njegov potencijal zainteresovana je i Banjaluka.

- Imamo rekordnu godinu po pitanju visokogradnje i jednostavno stvaramo taj pozitivan ambijent. Vjerujem da će se ovdje iznaći dobra rješenja. Naš najveći problem, kada govorimo o Banjaluci, jeste da nađemo dovoljan broj izvođača koji mogu da isprate taj tempo - naveo je Srđan Amidžić, zamjenik gradonačelnika Banjaluke.

Sve većim obimom posla i pozitivnim finansijskim aspektima hvale se i izlagači, ali i Privredna komora Srpske. Problem sa pronalaskom radne snage postoji, ali mu odolijevaju.

Marko Knežević, jedan od izlagača, kaže da je problem radne snage riješen podizanjem plata.

I po pitanju radne snage predsjednik Vlade kritičan je prema poslodavcima. Kaže, otvorena pitanja treba rješavati zajedničkim snagama, ali tas odgovornosti ne može biti isključivo na Trgu Republike.

- Da li imaju ili nemaju dovoljno radne snage možda zavisi i od njih samih. Ima ovdje dovoljno radne snage na biroima. Možda u određenim momentima treba neke uslove mijenjati, nego bolje uslove ponuditi tim ljudima pa se možda i nađe radne snage - naglašava Višković.

A za radnu snagu u Srpskoj posla će biti, poručio je Višković. Vlada će već sutra raspravljati o Akcionom planu zapošljavanja za ovu godinu.

Takođe, sa državnim vrhom Srbije dogovoreno je da Fond za strane investicije podrži investitore da ulože u Srpsku, pa se sa nekima od njih već pregovara. Uz to, najavio je Višković, intenzivno se radi i na preseljenju firmi iz Srbije sa sjedištem u Federaciji, u Republiku Srpsku.