latinica  ћирилица
13/03/2019 |  18:53 | Autor: SRNA

KFOR: Situacija na Kosmetu pod kontrolom

KFOR nije upoznat o bilo kakvom planu o navodnoj namjeri Prištine da upadne na sjever Kosova i Metohije i preuzme Kombinat Trepču, izjavio je portparol KFOR-a Vinćenco Graso.
KFOR (Foto: N1) -
KFOR (Foto: N1)

- Situacija na Kosovu je pod kontrolom i nema naznaka mogućih incidenata - rekao je Graso za Tanjug.

On je istakao da zabrinutost izaziva samo aktuelna retorika, koja, naglasio je, stvara okruženje u kojem jedan izolovani incident može da eskalira.

- KFOR apeluje na sve javne govornike i medije da budu pažljivi, kako svojim riječima ne bi izazvali dalekosežnije posljedice - naveo je Graso.

Na pitanje kako će KFOR djelovati u slučaju upada naoružanih snaga na sjever Kosmeta, Graso je rekao da KFOR održva stalne i dobre odnose sa svim bezbjednosnim faktorima na Kosovu i Metohiji, kao i sa Vojskom Srbije, kako bi spriječio bilo kakvu neočekivanu akciju ili događaj.

- KFOR je u potpunosti posvećen izvršavanju svog mandata u skladu sa Rezolucijom 1244 Savjeta bezbjednosti UN kako bi garantovao bezbjednost i sigurnost za sve ljude na Kosovu i Metohiji. KFOR radi na sprečavanju i spreman je da interveniše u slučaju bilo kakvog ugrožavanja bezbjednosti - rekao je on.