latinica  ћирилица
14/03/2019 |  09:13 | Autor: SRNA

Čović: Potreban novi ustav donesen bez međunarodne zajednice

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora /HNS/ BiH Dragan Čović izjavio je da BiH treba novi, jednostavniji ustav, koji bi bio dogovoren bez miješanja međunarodne zajednice, a da na praktičan način uvažava kolektivitete i specifičnosti zemlje.

Prema njegovim riječima, novi ustav treba jasno da definiše šta je na nivou BiH, a šta na nivou entiteta i kantona u Federaciji BiH, ali se moraju zaštiti i prava svih građana koji se ne definišu kao pripadnici konstitutivnih naroda.

- Treba nam funkcionalna BiH, racionalno organizovana, uz zaštitu svih elemenata koji su obuhvaćeni i presudom po apelaciji `Ljubić`. Uvjeren sam da je moguće iznaći takvo rješenje koje će bez problema dobiti dvotrećinsku većinu u Parlamentarnoj skupštini BiH - istakao je Čović.

Podsjetivši da je na prethodnim izborima bošnjački narod birao dva člana Predsjedništva BiH, Čović je naglasio da dok god postoje takve težnje, postojaće i strahovi sva tri konstitutivna naroda da mogu biti prevareni ili preglasani po nekim pitanjima.

- Moramo napraviti strukturu koja će uvažiti ono što imamo u sličnim zemljama kao što su Belgija, Švajcarska ili neka druga višenacionalna država u EU. Uvjeren sam da se na tom tragu, jačajući povjerenje, može napraviti iskorak u traženju zajedničkih rješenja koja će zadovoljiti potreba sva tri naroda u BiH - rekao je Čović za "Večernji list", izdanje za BiH.

Govoreći o izboru Vlade FBiH, Čović je rekao da Hrvati još traže partnera sa kojim mogu napraviti reformsku agendu koja će do kraja "vući" prema EU, te koja će sadržavati sve elemente integracionih aktivnosti na nivou entiteta, ali i socijalne i ekonomske stabilnosti.

- Za nas je tu prva tačka izborno zakonodavstvo i kada nađemo tog partnera, sigurno ćemo brže ići na uspostavljanje vlasti na nivou Federacije - istakao je Čović.