latinica  ћирилица
14/03/2019 |  09:15 ⇒ 11:53 | Autor: SRNA

Stejt department: Na Kosovu napadi na Srbe kontinuirano traju

Incidenti i napadi na Srbe na Kosmetu kontinuirano traju, a za sedam mjeseci prošle godine registrovano ih je više od 100 koji uključuju krađe, oštećenje imovine Srba i Srpske pravoslavne crkve i verbalne napade, navodi se u godišnjem izvještaju američkog Stejt departmenta o ljudskim pravima u svijetu.

U dijelu izvještaja o Kosovu navodi se da je proces povratka raseljenih Srba otežan zbog bezbjednosnih incidenata i nespremnosti lokalnih zajednica da prihvate povratnike.

Stejt department ističe da su problemi napadi na etničke manjine, uključujući i one od snaga bezbjednosti, zatim endemska korupcija u redovima prištinskih vlasti, te prijetnje i napadi na novinare, prenijeli su beogradski mediji.

U tekstu se podsjeća da su nepoznati napadači 16. januara prošle godine ubili istaknutog političara Olivera Ivanovića, kao i da kosovska policija do sada nije identifikovala nijednog osumnjičenog za taj zločin.

- Uprkos zvaničnim pozivima na povratak raseljenih lica, kosovska vlada nije preduzela korake da eliminiše prepreke njihovom povratku, kao što je, između ostalog, vraćanje imovine - piše u izvještaju.

U izvještaju se ukazuje da su među najvećim problemima u Srbiji korupcija i nasilje nad novinarima i pripadnicima LGBT zajednice.

Navodi se da korupcija u nekim slučajevima uključuje visoke zvaničnike, te dodaje da je Vlada Srbije preduzela korake da krivično goni funkcionere u redovima policije i na drugim nivoima vlasti koji su prekršili ljudska prava, kao i da ih kazni u slučaju donošenja presuda.

U izvještaju se dodaje da, iako postoji pravni okvir za borbu protiv korupcije, službama nadležnim za to pitanje nedostaje adekvatno osoblje i one nisu integrisane sa ostalim pravosudnim organima, što onemogućava razmjenu informacija i dokaza sa tužilaštvima.

Izvještaj o stanju ljudskih prava u svijetu radi se svake godine od 1977. i obuhvata oko 200 država i teritorija.