latinica  ћирилица
14/03/2019 |  09:20 ⇒ 09:21 | Autor: SRNA

Nastavljeno pozitivno poslovanje Šumskog gazdinstva Drina iz Srebrenice

Šumsko gazdinstvo Drina iz Srebrenice koje gazduje srebreničkim i bratunačkim šumama pozitivno je poslovalo i prošle godine ostvarivši dobit od 9.500 KM i tako nastavilo višegodišnji kontinuitet uspješnog poslovanja, rekao je Srni rukovodilac finansija u ovom preduzeću Božo Momčilović.
Dragana Ilić - Foto: SRNA
Dragana IlićFoto: SRNA

Momčilović je precizirao da je ŠG Drina u 2018. godini ostvarila prihod u iznosu 4.659.819 KM, a rashodi su bili 4.650.395 KM, što je 93 odsto od plana.

On je istakao da su isplaćene sve plate, izmirene zakonske obaveze i doprinosi i isplaćena naknada opštinama na čijem području se vrši eksploatacija šuma.

Tehnički direktor ove firme Dragana Ilić rekla je da ŠG Drina zapošljava 95 radnika i da u prošloj godini nije, u punom obimu, ostvaren plan eksploatacije šume zbog velikog broja kišnih dana, što je onemogućavalo izvođenje šumskih radova, kao i zbog problema u vezi sa angažovanjem i nedostatkom sjekača.

Ona je precizirala da je prošlogodišnji plan sječe bio 54.000 metara kubnih šumskih drvnih sortimenata i da je realizacija tog plana iznosila 91 odsto, plan privlačenja trupaca kamionskim putevima ostvaren je sa 89 odsto, a plan otpreme, odnosno isporuke, sa 91 odsto.

Kao i prethodnih godina ŠG Drina je i lani veliku pažnju, ali i rad zaposlenih usmjerila na uzgojno-zaštitne radove.

Većinu tih radova obavili su njeni radnici uz povremeno angažovanje nezaposlenih posredstvom omladinske zadruge, te učenika srednjih škola iz Srebrenice i Bratunca i studenata Šumarskog fakulteta iz Vlasenice.

Zahvaljujući tome obavljeni su obimni uzgojni radovi i pripremljeno zemljište za prirodno podmlađivanje šuma na 54 hektara, odnosno 100 odsto je realizovan taj plan, kao i njega šumskih sastojina na 54 hektara.

U okviru proste reprodukcije pošumljen je 1,61 hektar površine, ili 15 odsto više od godišnjeg plana.

Radovi na proširenoj reprodukciji šuma u nekim segmentima premašili su plan, a u nekima planovi nisu realizovani u cjelini.

Pošumljavanje u visokim degradiranim šumama obavljeno je na planiranih 2,2 hektara površine.

Pošumljeno je 8,5 hektara goleti ili 75 odsto od plana.

- Popunjavanje kultura izvršeno je na 5,5 hektara, a njega i čišćenje kultura obavljeno je na 27,4 hektara, što je za 174 odsto više od plana u toj oblasti - precizirala je Ilićeva.