latinica  ћирилица
14/03/2019 |  11:39 | Autor: SRNA

Sud odbio snimak nove izjave Saše Sinđelića, završne riječi sutra

Vijeće Višeg suda u Podgorici odbilo je da u dokaze na suđenju za "državni udar" u Crnoj Gori na dan parlamentarnih izbora 2016. godine uvrsti snimke koje je dostavilo Specijalno državno tužilaštvo, uz obrazloženje da to nije moguće u ovoj fazi postupka.
Viši sud u Podgorici - Foto: Novosti.rs
Viši sud u PodgoriciFoto: Novosti.rs

Specijalno državno tužilaštvo je, prije početka današnjeg pretresa, sudu dostavilo dva snimka izjave svjedoka saradnika Saše Sinđelića koji su objavljeni na dva crnogorska portala.

- Povodom dopisa Specijalnog državnog tužilaštva i dostavljenih snimaka, Vijeće ukazuje da je istog stava kao na jučerašnjem pretresu da se u ovoj fazi ne mogu predlagati novi dokazi, već da će se predloženi snimci cijeniti kao razlog za eventualno preotvaranje glavnog pretresa, ali nakon iznošenja završnih riječi - rekla je sudija Suzana Mugoša.

Ona je objasnila da Zakonom o krivičnom postupku nije predviđeno otvaranje dopune dokaznog postupka, već da je jedino moguće nakon iznošenja završnih riječi.

Govoreći o podnesku jedne od optuženih Branke Milić u kojem je navela da ne daje saglasnost braniocima da je brane u postupku dok se nadležno vijeće ne izjasni o dokazu koje je dostavila odbrana, Mugoša je navela da se sud na ovaj način ne može ucjenjivati.

- Budući da je riječ o optuženoj kojoj se sudi u odsustvu, Vijeće će dostaviti spise predsjedniku suda radi imenovanja branioca po službenoj dužnosti - rekla je Mugoša.

Na današnje ročište nisu došli advokati odbrane Dražen Medojević, Miroje Јovanović, Dušan Radosavljević, Nikola Medojević i Nikola Bulatović.

Vijeće suda je pozvalo optužene Milana Kneževića, Andriju Mandića, Kristinu Hristić, Mihajla Čađenovića i Dragana Maksića da angažuju druge branioce ukoliko žele, s obzirom na to da im odbrana nije obavezna, a njihovi izabrani branioci napustili su prethodni pretres, a na današnji nisu došli.

U podgoričkom Višem sudu juče nisu iznesene završne riječi jer su advokati odbrane napustili sudnicu.

Završne riječi trebalo je da budu iznesene danas, ali je to odgođeno za sutra u 11.00 časova.

Optužnicom Specijalnog tužilaštva obuhvaćeni su dvojica ruskih državljana Eduard Šišmakov i Vladimir Popov, srpski državljani Miloš Јovanović, Nemanja Ristić, Predrag Bogićević, Bratislav Dikić, Kristina Hristić, Branka Milić, Milan Dušić, Dragan Maksić i Srboljub Đorđević.

Optužnicom su obuhvaćena i lideri Demokratskog fronta /DF/ Mandić i Knežević, kao i Čađenović, vozač DF-a, dok se postupak protiv prevodioca DF-a Ananija Nikića vodi posebno.

Svjedok saradnik Saša Sinđelić, ključni svjedok u procesu za "državni udar" u Crnoj Gori na dan parlamentarnih izbora 16. oktobra 2016. godine, porekao je na snimku, koji je objavljen juče, sve što je svjedočio u Višem sudu u Podgorici i istakao da nije bilo nikakve zavjere u vezi sa upadom u Skupštinu Crne Gore i ubistvom Mila Đukanovića.