latinica  ћирилица
14/03/2019 |  11:59 | Autor: dnevni avaz

Sud bi mogao blokirati imovinu kompanije Simurg media (FOTO)

Zbog duga od 140.000 maraka, koji turska firma, vlasnik portala Faktor.ba i Stav.ba, ne želi da plati Mita Groupu, 5. marta naređeno je sudsko izvršenje.
Rješenje o izvršenju - Foto: dnevni avaz
Rješenje o izvršenjuFoto: dnevni avaz

Opštinski sud u Sarajevu donio je 5. marta ove godine rješenje prema kojem kompanija Simurg media, na osnovu pravosnažne sudske presude, mora isplatiti firmi Mita Group 140.000 maraka odštete ili će im biti blokirana imovina i tako biti namiren dug, saznaje Dnevni avaz.

Zatezne kamate

Ovo rješenje doneseno je zato što turska kompanija, koja je vlasnik portala Faktor.ba i Stav.ba,nije isplatila dugovanja Mita Groupu u iznosu od skoro 140.000 KM, i to bez uračunatih kamata i sudskih troškova.

Pravosnažna presuda po tužbi Mita Group, koja je u vlasništvu Ejuba Kučuka, donesena je još 3. jula prošle godine. Prema ovoj presudi, Simurg media dužna je isplatiti Kučuku 123.079 maraka sa zakonskom zateznom kamatom, počevši od 10. februara 2016. godine, i 15.055 KM sudskih troškova.

Presuda se odnosila na Ugovor o poslovnoj saradnji o zakupu medijskog prostora između Mita Group i Simurg media, a u tužbi je navedeno da je turska firma odbila da isplati dogovoreni iznos, zbog čega je i pokrenut sudski postupak.

Kučuk je juče potvrdio da je doneseno pravosnažno sudsko rješenje.

Faksimil rješenja o izvršenju presude od 5. marta ove godine  (Foto: Dnevni avaz)

Vansudska nagodba

- Tačno je da je drugostepeni sud donio pravosnažnu odluku za naplatu potraživanja u korist Mita Group Sarajevo, po kojoj su u potpunosti potvrđena potraživanja Mita Group od Simurg media. Budući da nismo postigli vansudsku nagodbu, sud je donio mjeru izvršenja na njihovoj imovini i računima – rekao je Kučuk za Dnevni avaz.

Nije bilo sagovornika za dogovor

Spor između firme Mita Group i Simurg media trajao je skoro dvije godine, zbog čega je bilo dovedeno u pitanje i poslovanje ove firme.

- Žao mi je što nismo imali sagovornika sa strane Simurg media s kojim bismo dogovorili obročno plaćanje i izbjegli mjere blokade - rekao je Kučuk.