latinica  ћирилица
14/03/2019 |  13:16 ⇒ 20:34 | Autor: dnevni avaz

SOA: Odbacujemo sve navode o naoružavanju selefija, tražili smo od OBA da se oglasi

Sigurnosno-obavještajna agencija Hrvatske oglasila se povodom informacija da su hrvatski obavještajci i diplomati radili na naoružavanju selefija u BiH kako bi dokazali tvrdnje predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović o tome da je BiH "leglo radikalizma".
Sigurnosno-obavještajna agencija Hrvatske - SOA - Foto: klix.ba
Sigurnosno-obavještajna agencija Hrvatske - SOAFoto: klix.ba

- Kao neistinite i zlonamjerne, odbacujemo navode da je SOA pokušala angažovati pripadnike selefijskog pokreta da prenose oružje i eksploziv u BiH, čime se ujedno i Republika Hrvatska optužuje za potpomaganje terorizma - piše u saopštenju za javnost SOA.

Navode da je borba protiv terorizma prioritet rada SOA i sve zadatke u suzbijanju terorizma provode profesionalno i odgovorno u cilju zaštite Republike Hrvatske, saveznika u EU i NATO, kao i cijele Evrope.

- Smatramo da svaka politička instrumentalizacija suzbijanja terorizma i sigurnosno-obavještajnog aparata BiH predstavlja ozbiljan rizik za sigurnost Republike Hrvatske, EU i NATO, a posebno same BiH. Stoga smo od OBA zatražili službeno da se oglasi o ovim neistinitim navodima, a o njima ćemo izvijestiti i naše međunarodne partnere - navodi se u saopštenju.