latinica  ћирилица
14/03/2019 |  16:09 ⇒ 15/03/2019 | 07:54 | Autor: RTRS

Ove godine moguć dolazak 60.000 migranata

Usvajanjem Programa rada za ovu godinu, Narodna skupština okončala je treću redovnu sjednicu. Razmatran je i Izvještaj Ombudsmana o stanju u oblasti migracija u BiH.

Prema procjenama, u BiH bi ove godine moglo da uđe oko 60.000 migranata, što je skoro tri puta više nego prošle godine, upozoravaju iz institucije Ombudsmana BiH. Najodgovornijima smatraju institucije BiH, kojima su dali određene preporuke za dalje postupanje.

- Upravljajmo krizom, jer će, u suprotnom, ona upravljati nama. Mislim da je i ovo razlog da što prije budu formirane institucije BiH, da se uhvate u koštac sa ovim veoma ozbiljnim problemom - kaže Ljubinko Mitrović, ombudsman za ljudska parava BiH.

Većina poslanika saglasna je da su institucije BiH potpuno zakazale u ovom slučaju, posebno Ministarstvo bezbjednosti, u čijoj nadležnosti je zaštita bh. granica, ali i Centar za azil. Kako rade, pokazuje i podatak da su na poslovima registracije tražilaca azila angažovana svega dva službenika, pa je od 2.800 migranata, koji su iskazali namjeru za traženje azila, registraciji pristupilo tek oko 400 njih.

- Ne vidim da se radi nešto ozbiljno, osim što se oni nekako i registruju, ali u suštini kad dobiju potvrdu da su izrekli namjeru da traže azil, oni su dobili dozvolu za slobodno kretanje. To je nama potvrda da mi više ne možemo slobodno da se krećemo. Ovo je potvrda, koja je za nas zabrinjavajuća, jer se zloupotrebljava - istakla je Sonja Karadžić Јovičević, potpredsjednica Narodne skupštine Republike Srpske.

Posljedica takvog rada, ali i činjenice da se sve više neregistrovanih migranata nalazi na teritoriji Srpske i BiH, je sve lošija bezbjednosna situacija, posebno u pograničnim opštinama, upozorili su poslanici.

- Kako se povećava broj migranata na području opštine Gradiška, tako i raste broj krivičnih djela, odnosno primijećeno je da su migranti počeli da rade i ono čega smo se mi najviše bojali - kaže Ranka Perić Romić, poslanik SNSD-a.

Većina poslanika saglasna je da republičke instiucije dobro upravljaju migrantskom krizom u okviru svojih nadležnosti. Zbog često kontradiktornih podataka i stavova, koji stižu sa nivoa BiH, smatraju da bi odgovore trebalo tražiti na posebnoj sjednici Parlamenta, posvećenoj upravo ovoj temi.

- Trebalo bi održati posebnu sjednicu, gdje bi poslanici u NSRS bili detaljno informisani o tome šta se radilo po ovom pitanju u prethodne četiri godine i šta možemo da očekujemo u periodu koji je pred nama, te na koji način da i Republika Srpska i BiH daju adekvatan odgovor na ovo pitanje - kaže Dušica Šolaja, poslanik SNSD-a.

Prema podacima iz Izvještaja, 98 odsto migranata u BiH ušlo je bez odgovarajućih dokumenata i na mjestima koja nisu predviđena za to, a oko 80 odsto njih su ekonomski migranti, koji ne dolaze iz ratom zahvaćenih područja. Predviđanja za ovu godinu još su alarmantnija i ovo je problem kojim će se morati baviti svi nivoi vlasti, poručeno je iz Parlamenta Srpske.

Povezane vijesti:

NSRS usvojila Program rada za 2019. godinu